Home"NEMA POTREBE" ZA IZMJENOM OPTUŽNICE
Pretresno vijeće koje vodi proces protiv Vidoja Blagojevića, optuženog za srebreničke zločine, odbilo prijedlog tužilaštva da ga, umjesto za 'saučesništvo', tereti za 'pomaganje i podržavanje' genocida

Vidoje Blagojević u sudnici TribunalaVidoje Blagojević u sudnici Tribunala

Pretresno vijeće u predmetu Srebrenica odbilo je zahtjev tužilaštva za izmjenom optužnice u kasnoj fazi postupka. Namjera tužilaštva je bila da se tom izmjenom Vidoje Blagojević - bivši komandant Bratunačke brigade VRS optužen za srebreničke zločine - umjesto za 'saučesništvo' u genocidu, optuži za 'pomaganje i podržavanje' njegovog izvršenja. Vijeće je ocijenilo da "u ovoj fazi postupka predložena izmjena nije u interesu pravde".

Tužilaštvo je spomenutu promjenu tražilo nakon što je preinačena prvostepena presuda generalu Radislavu Krstiću - okrivljenom za iste zločine kao i Blagojević. Žalbeno vijeće je Krstića proglasilo krivim za 'pomaganje i podržavanje' genocida, umjesto za 'saučesništvo' i time mu je smanjena kazna sa 46 na 35 godina zatvora.

Zastupnici tužbe su pokušali da optužnicu protiv Blagojevića usklade sa tom presudom. Budući da je "saučesništvo širi pojam od pomaganja i podržavanja", promjena bi na izvjestan način ublažila optužbe. No, Blagojevićev advokat Majkl/Michael Karnavas je ocijenio da bi izmjena nanijela štetu njegovom branjeniku, u trenutku kad se već završava dokazni postupak odbrane, koja se koncentrisala da pobije navode o saučesništvu, a ne samo o pomoganju i podržavanju.

Ocjenjujući da "nema potrebe" za izmjenom koju je tražilo tužilaštvo, Pretresno vijeće je vjerovatno imalo u vidu i da bi ta izmjena mogla produžiti sudjenje koje se primiče kraju. Krajem sljedeće sedmice završava se dokazni postupak odbrane Vidoja Blagojevića. Početkom jula odbrana drugooptuženog Dragana Jokića počeće da izvodi svoje svjedoke i, kako se predvidja, svoj dokazni postupak će završiti prije ljetnje pauze u radu Haškog tribunala, koja počinje 1. avgusta.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 196

RATNI CILJEVI SDS: Neprirodni zahtevi dovode do neprirodnih rezultata
"SARAJEVSKA KOLEKCIJA" ARMIJE BIH: Da li su arhivari znali šta arhiviraju?
MUKE PUKOVNIKA KAREMANSA: Kad odbrana svog svedoka tretira kao okrivljenog
SLUČAJ ČERMAK I MARKAČ: U toku pripreme suđenja za "Oluju"
NEREALNA OČEKIVANJA: Milorad Dodik o najavama Karadžićevog hapšenja