Home"DOKAZANA ODGOVORNOST" GENERALA STRUGARA
U odgovoru na zahtev odbrane da general Pavle Strugar bude oslobodjen bez nastavka sudjenja, tužilaštvo tvrdi da je "van razumne sumnje" dokazalo odgovornost optuženog za granatiranje Dubrovnika u decembru 1991.

Pavle Strugar u sudnici TribunalaPavle Strugar u sudnici Tribunala

Pretresnom veću prezentirano je dovoljno dokaza o odgovornosti generala Pavla Strugara za granatiranje Dubrovnika u decembru 1991. godine na osnovu kojih se on može proglasiti krivim po svih šest tačaka optužnice, tvrdi tužilaštvo u odgovoru na zahtev odbrane da optuženi general bude oslobodjen odgovornosti pošto - kako se navodi u zahtevu - optužba tokom svog dokaznog postupka "nije dokazala njegovu krivicu".

U odgovoru na podnesak odbrane, tužilaštvo detaljno analizira svedočenja i dokumente prezentirane u svom dokaznom postupku, navodeći da je krivica generala Strugara dokazana "van razumne sumnje." Optuženi je, navodi tužilaštvo, bio u nadredjenom položaju u odnosu na osobe odgovorne za protivpravni napad na Dubrovnik u decembru 1991. godine. Po mišljenju tužilaštva, "prilično je neverovatno da bi podredjeni komandant samovoljno i namerno izveo napad, znajući da se s tim ne slaže njegov nadredjeni starešina". Ima dovoljno dokaza, tvrdi dalje tužilaštvo, da posle tog napada general Strugar "ne samo da nije kaznio počinioce, već je predložio da budu odlikovani".

Odgovarajući na tvrdnje odbrane da je dubrovački Stari grad koji je, kao deo svetske kulturne baštine, uživao zaštitu UNESCO, "izgubio tu zaštitu jer je korišćen u vojne svrhe", tužilaštvo naglašava da ne postoje dokazi da je Stari grad mogao biti legitimni vojni cilj. "Čak ako bi uzeli u obzir argument odbrane o postojanju minobacačkih položaja hrvatskih snaga na 100 metara od zidina Starog grada", ističe tužilaštvo, posledice granatiranja tih položaja "nikako ne bi mogle biti granate koje padaju unutar zidina Starog grada", kao što je dokazano da se dogodilo 6. decembra 1991.

U odgovoru na podnesak odbrane tužilaštvo je priložilo i spisak svih 450 oštećenih objekata u granatiranju dubrovačkog Starog grada, pozivajući se na izveštaj dubrovačkog Zavoda za zaštitu spomenika i navodeći izjave svedoka koji su tokom postupka opisali oštećenja na tim objektima i način na koji su nastala.

Odluka veća o podnesku kojim se traži oslobadjajuća presuda bez nastavka sudjenja trebalo bi da bude doneta pre 28. juna ove godine, kada je zakazan početak dokaznog postupka odbrane generala Pavla Strugara.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 194

PRAZAN HOD: Zatišje u tribunalovim sudnicama
VRTLOG NASILJA: Čiji je um zamislio užase Srebrenice?
VIDEO DOKAZI: Kamera kao svedok optužbe
"NEPOPUSTLJIVO I NEUSTRAŠIVO": Medalja za Karlu del Ponte
METAMORFOZA: Radovan Karadžić od pesnika do ratnika