Home"POGREŠNO PROTUMAČENA" PROCESNA SPOSOBNOST
U zahtevu da im se dozvoli žalba na odluku Pretresnog veća o procesnoj sposobnosti generala Pavla Strugara, njegovi branioci ističu značaj koji bi "konačna odluka Žalbenog veća" imala za primenu medjunarodnog krivičnog prava.

Pavle Strugar u sudnici TribunalaPavle Strugar u sudnici Tribunala

Branioci generala Pavla Strugara optuženog za granatiranje Dubrovnika u decembru 1991. godine, tražili su od Pretresnog veća dozvolu da ulože žalbu na odluku sudija o procesnoj sposobnosti optuženog generala.

Sudsko veće kojim predsedava australijski sudija Kevin Parker je u odluci donetoj krajem prošlog meseca, ocenilo da je general Strugar procesno sposoban i odbacilo zahtev njegovih branilaca da se sudjenje prekine zbog fizičkih i mentalnih problema sedamdesetjednogodišnjeg optuženog.

Pokrećući proceduru za ulaganje žalbe branioci ističu da je odluka pogrešna jer sudije "nisu na ispravan način razumele činjenice", koje su im "pogrešno prezentirane" te su ih navele na "pogrešne zaključke".

Veće je, smatraju branioci, napravilo i "grešku u izboru testova i pravnih kriterijuma" na osnovu kojih je procenjivana procesna sposobnost optuženog. Takodje su, dodaje se, na pogrešan način protumačeni nalazi veštaka obe strane - kako odbrane tako i tužilaštva. Zbog svega toga je, prema odbrani generla Strugara, zaključak Pretresnog veća o sposobnosti generala Strugara "pogrešan, nepotpun i neprecizan".

Branioci se saglašavaju sa jednim navodom iz obrazloženje osporavane odluke, u kojem stoji da se radi o "veoma važnom pitanju", kojim se do sada nisu bavili ni tribunali za bivšu Jugoslaviju i Ruandu ni stalni Medjunarodni krivični sud. Zato je "konačna odluka o procesnoj sposobnosti generala Strugara veoma važna", smatraju njegovi branici, ističući da će se njome postaviti temelji u odnosu medjunarodnog krivičnog prava prema procesnoj sposobnosti optuženih.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 194

PRAZAN HOD: Zatišje u tribunalovim sudnicama
VRTLOG NASILJA: Čiji je um zamislio užase Srebrenice?
VIDEO DOKAZI: Kamera kao svedok optužbe
"NEPOPUSTLJIVO I NEUSTRAŠIVO": Medalja za Karlu del Ponte
METAMORFOZA: Radovan Karadžić od pesnika do ratnika