HomeDVANAEST SATI VIDEO DOKAZA
Tužitelj prezentirao oko 25 video snimaka za koje tvrdi da potkrijepljuju navode iz optužnice protiv Hadžihasanovića i Kubure. Obrana je na većinu snimaka uložila prigovore. Sudjenje će se nastaviti 21. juna, a dokazni postupak optužbe trebalo bi da se okonča u prvoj sedmici jula.

Enver Hadžihasanović i Amir Kubura u sudnici TribunalaEnver Hadžihasanović i Amir Kubura u sudnici Tribunala

Na sudjenju Enveru Hadžihasanoviću i Amiru Kuburi, bivšim zapovjednicima Armije BiH u srednjoj Bosni, tužitelj je u protekla četiri radna dana prezentirao oko 12 sati video snimaka koje želi uvrstiti u dokazni materijal. Medju njima je bio i dokumentarni film o mudžahedinima koji su 1992. godine došli u Bosnu i Hercegovinu i borili se na strani Muslimana.

Tužitelj navodi da video dokazi pokrijepljuju navode iz optužnice koja Hadžihasanovića, kao bivšeg zapovjednika Trećeg korpusa Armije BiH i Kuburu, tadašnjeg komandanta Sedme muslimanske brigade, tereti za zločine nad nebošnjačkim stanovništvom: ubojstva zarobljenika, zatočavanja, premlaćivanja te uništavanja i pljačku imovine. Medju najtežim zločinima su ubojstva u selima Maljine i Miletići koja su, prema optužnici, počinili strani borci, odnosno mudžahedini. Na ovom sudjenju treba se utvrditi da li su se oni borili pod kontrolom Trećeg korpusa.

Prikazano je oko 25 video snimaka od kojih su neki dugi minutu-dvije, a neki preko sat i pol. Uz film o mudžahedinima, čiji izvor tužitelj nije otkrio javnosti, prikazane su snimke postrojavanja Sedme muslimanske brigade, razmjene HVO komandanta u Zenici za zatočene mudžahedine, snimke uništenih i opljačkanih kuća u hrvatskim selima, kao i odlomke iz televizijskih vijesti u kojima se govori o prisustvu i djelovanju mudžahedina u Bosni.

Odluku o tome koji “video dokazi” mogu biti uvršteni u dokazni materijal donijet će Raspravno vijeće. Obrana optuženih je na većinu ponudjenih materijala uložila prigovore, držeći da nisu vjerodostojni ili relevantni za optužbe. Obrana je tražila da dokazi budu uvedeni uz svjedoke koji bi potvrdili kredibilitet iznesenih informacija i slika. Dio inserata se uopće ne odnosi na mjesta navedena u opužnici, dodaje obrana.

Nakon prikazivanja “video dokaza” sudjenje Hadžihasanoviću i Kuburi je prekinuto i nastaviće se, po svemu sudeći, 21. juna. Do kraja svog dokaznog postupka tužitelj planira izvodjenje još desetak svjedoka.Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 194

PRAZAN HOD: Zatišje u tribunalovim sudnicama
VRTLOG NASILJA: Čiji je um zamislio užase Srebrenice?
VIDEO DOKAZI: Kamera kao svedok optužbe
"NEPOPUSTLJIVO I NEUSTRAŠIVO": Medalja za Karlu del Ponte
METAMORFOZA: Radovan Karadžić od pesnika do ratnika