HomeVIDEO DOKAZI
Pomoću video snimaka iz svoje arhive, tužitelj nastoji potkrijepiti navode iz optužnice protiv Hadžihasanovića i Kubure - Prikazani snimci žrtava iz Dusine, smotre 7. muslimanske brigade i kaosa u Varešu.

Enver Hadžihasanović i Amir Kubura u sudnici TribunalaEnver Hadžihasanović i Amir Kubura u sudnici Tribunala

Optužba na sudjenju bivšim zapovjednicima u Armiji BiH u srednjoj Bosni započela je danas prikazivanje video materijala iz svoje arhive kojima nastoji potkrijepiti neke od navoda iz optužnice.

Prikazana je snimka žrtava ubijenih u području sela Dusina. Prema optužnici, pripadnici 3. korpusa Armije BiH osvojili su to selo u januaru 1993. i streljali šest zarobljenih vojnika HVO i jednog srpskog civila. Obrana bivšeg komandanta 3. korpusa Envera Hadžihasanovića drži da ta snimka nije relevantan dokaz budući da tužitelj nije naveo tko je i gdje snimio taj video materijal.

Tužitelj je potom prikazao snimku vojne ceremonije za koju navodi da je održana prilikom osnivanja 7. muslimanske brigade u augustu 1992., u Travniku. Snimka, medju ostalim, prikazuje jednog vojnika s bradom koji drži govor na arapskom. Prema tužitelju, to dokazuje da je brigada imala striktno muslimanski karakter. No, obrana osporava dokaznu vrijednost snimke, prije svega zato što se iz prikazanog ne može razaznati kojoj jedinici vojnici pripadaju.

Druga snimka koja se tiče navoda o karakteru 7. muslimanske brigade prikazuje smotru te brigade koju je u novembru 1993. izvršio tadašnji predsjednik predsjedništva BiH Alija Izetbegović, u sportskoj sali u Zenici. Na njoj se vidi tadašnji zapovjednik 7. muslimanske brigade, optuženi Amir Kubura, a snimljeni su govori, molitva i himna brigade. Obrana smatra da ni taj materijal nije pouzdan, niti bitan za optužbe protiv Hadžihasanovića i Kubure.

Konačno, tužitelj je prikazao reportažu francuske televizije koja prikazuje kaos i pljačku u Varešu nakon što ga je početkom novembra 1993. osvojila Armija BiH. Tužitelji tvrde da je za to bila odgovorna 7. muslimanska brigada, dok obrana Amira Kubure ukazuje da iz snimke nije jasno kome pripadaju vojnici u gradu.

Odluku i prihvatljivosti i dokaznoj vrijednosti svake od prikazanih snimaka donijet će Raspravno vijeće. Prikazivanje video materijala nastavit će se u četvrtak i petak.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 193

"DOBROVOLJNO IZGNANSTVO": Nemoćni posmatrači i nevoljni saučesnici etničkog čišćenja
VIDEO DOKAZI: Rat u Bosni iz perspektive mudžahedina
OSPORAVANJE DOKUMENATA: Da li su pjesnici pisali borbene izvještaje u Srebrenici?
TAOCI BEGUNACA: Kako je, pod firmom Radovana Karadžića, opljačkana Republika Srpska