HomeZAŠTO JE MUDŽAHEDINIMA DOPUŠTENO DA DODJU U BIH
"Znam da su mudžahedini predstavljali problem Hadžihasanoviću i kasnije Mehmedu Alagiću", rekao je bivši pripadnik ECMM Sir Martin Garrod, koji "uopće nije shvaćao zašto je tim strancima dopušteno da dodju u BiH."

Martin Garrod, svjedok na suđenju Mladenu Naletiliću Martin Garrod, svjedok na suđenju Mladenu Naletiliću "Tuti" i Vinku Martinoviću "Šteli"

Sir Martin Garrod, bivši pripadnik Promatračke misije EZ u Bosni i Hercegovini, smatra da 3. korpus Armije BiH "nije u potpunosti kontrolirao sve mudžahedine" koji su se borili u srednjoj Bosni.

Kao svjedok tužitelja na sudjenju bivšem zapovjedniku 3. korpusa Enveru Hadžihasanoviću i bivšem zapovjedniku 7. muslimanske brigade Amiru Kuburi - koji se terete za zločine mudžahedina - Garrod je u svom glavnom iskazu početkom aprila ocijenio da Hadžihasanović "nije volio mudžahedine". Svjedok je, medjutim, naveo da mu se činilo da stranci jesu bili pod kontrolom 3. korpusa.

Tokom protuispitivanja od strane obrane, koje je održano danas, branitelj Stephane Bourgon/Stefan Bugon je Garrodu predočio dokaze o Hadžihasanovićevoj komunikaciji s višom komandom od koje je tražio da se riješi status mudžahedina. Garrod je te dokaze ocijenio "vrlo fascinantnim": "Oni potvrdjuju moje mišljenje da je Hadžihasanović bio sumnjičav prema mudžahedinima i da je htio riješiti taj problem."

Bourgon je podsjetio Garroda na jedan od njegovih razgovora s Hadžihasanovićem tokom rata, u kojem je zapovjednik 3. korpusa ustvrdio da postoji više vrsta mudžahedina, medju kojima su neki obični kriminalci koje traži policija u njihovim zemljama. Hadžihasanović je, kako navodi obrana, tada rekao da nema problema s vojnicima već s naoružanim ljudima koji nisu u ustroju Armije BiH. Svjedok je potvrdio taj razgovor: "Oni (zapovjednici u 3. korpusu) su govorili da se neki stranci dobro bore, ali da bi druge rado izbacili iz svoje zone."

"Ja znam da su mudžahedini bili problem Hadžihasanoviću i kasnije Mehmedu Alagiću. Znam da su oni to htjeli riješiti", rekao je Garrod i dodao kako "uopće nije shvaćao zašto je tim strancima dopušteno da dodju u BiH."


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 193

"DOBROVOLJNO IZGNANSTVO": Nemoćni posmatrači i nevoljni saučesnici etničkog čišćenja
VIDEO DOKAZI: Rat u Bosni iz perspektive mudžahedina
OSPORAVANJE DOKUMENATA: Da li su pjesnici pisali borbene izvještaje u Srebrenici?
TAOCI BEGUNACA: Kako je, pod firmom Radovana Karadžića, opljačkana Republika Srpska