Home"NEPRECIZNO" VEŠTAČENJE O PRECIZNOSTI ARTILJERIJE
Odbrana generala Strugara osporava izveštaj veštaka tužilaštva o preciznosti artiljerije kojom je JNA granatirala Dubrovnik u decembru 1991. godine. Uskoro odluka Pretresnog veća o procesnoj sposobnosti optuženog generala.

Jožef Poje svjedoči na sudjenju Pavlu StrugaruJožef Poje svjedoči na sudjenju Pavlu Strugaru

Slovenački pukovnik Jožef Poje je završio trodnevno svedočenje na sudjenju generalu Pavlu Strugaru, optuženom za granatiranje Dubrovnika. U svojstvu veštaka tužilaštva Poje je načinio izveštaj o korišćenju artiljerije u napadu od 6. decembra 1991., u kojem se sugeriše da je dubrovački Stari grad namerno granatiran, odnosno da objekti pogodjeni unutar zidina nisu stradali od zalutalih projektila niti je reč o kolateralnoj šteti, nastalom usled razmene vatre izmedju JNA i hrvatskih snaga.

Odbrana je u nastavku unakrsnog ispitivanja danas osporavala zaključke slovenačkog pukovnika nastojeći da pokaže kako su oni doneti na osnovu nepreciznih merenja rastojanja izmedju artiljerijskih pozicija i ciljeva, kao i ostalih faktora koji utiču na preciznost gadjanja.

Branilac generala Strugara tražio je od svedoka da neke od proračuna ponovi na mapi u sudnici. Kako su novi rezultati bitno odstupali od onih iz podnetog izveštaja, odbrana je sugerisala da su zaključci veštaka nepouzdani.

Tužilaštvo će do kraja svog dokaznog postupka izvesti samo još jednog svedoka, takodje vojnog eksperta koji će govoriti o komandnom lancu u JNA. Očekuje se da tužilaštvo sa izvodjenjem dokaza završi početkom sledeće nedelje do kada će verovatno biti saopštena i odluka pretresnog veća o procesnoj sposobnosti generala Pavla Strugara.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 191

SLUČAJNI PROLAZNICI: U Srebrenici iz radoznalosti, a ne po naređenju
NEVINOST BEZ ZAŠTITE: Šta boli generala Ojdanića?
KOMPLIMENT ILI OPTUŽBA: Britanski general i bosanski "Komandant Lisica"
EKSPERTIZA OPTUŽBE: Da li je Stari grad bio meta ili kolateralna šteta?
OLAKO OBEĆANA EFIKASNOST: Tužilac ne veruje garancijama Beograda
DEVET GODINA BEGSTVA: Postoje li tajne nagodbe sa Karadžićem i Mladićem