HomeNESLAGANJE VEŠTAKA O MENTALNOM STANJU OPTUŽENOG GENERALA
Veštaci odbrane i optužbe došli do dijametralno suprotnih zaključaka o mentalnom stanju i procesnoj sposobnosti optuženog generala Pavla Strugara

Dušica Lečić-Toševski, vještak odbrane na sudjenju StrugaruDušica Lečić-Toševski, vještak odbrane na sudjenju Strugaru

Sudsko veće na sudjenju generalu Pavlu Strugaru optuženom za granatiranje Dubrovnika u decembru 1991., doneće odluku o procesnoj sposobnosti optuženog nakon što mu optužba i odbrana dostave kratke pisane podneske i, u utorak sledeće sedmice, usmeno iznesu završne argumente o tome da li mentalno zdravlje optuženog dozvoljava da mu se i dalje sudi ili je neophodno da se postupak obustavi.

Rasprava o procesnoj sposobnosti generala Strugara, započeta juče svedočenjem američkog psihijatra Beneta/Beneth Bluma, nastavljena je danas iskazima veštaka odbrane Dušica Lečić Toševski, profesor psihijatrije na Medicinskom fakultetu u Beogradu i drugog veštaka tužilaštva, Derila Metjusa/Daryl Mathews, profesora psihijatrije na Havajskom univerzitetu.

"Moj utisak je da je gospodin Strugar stranac u ovom procesu", rekla je profesorka Lečić-Toševski potkrepljujući zaključak svog izveštaja da general Strugar nije procesno sposoban. Osim niza somatskih oboljenja, general Strugar, prema njenoj oceni pati od vaskularne demencije, post-traumatskog stresnog poremećaja (PTSP) i depresije, što uzrokuje otežano pamćenje i deluje na sposobnost koncentracije i razumevanja "ovako važnog procesa" - rekla je prof Lečić-Toševski.

Nalazima veštaka tužilaštva - da se kod generala Strugara, kao posledica vaskularne demencije pojavljuju problemi s pamćenjem "blaže ili umerene prirode" - veštak odbrane se suprostavila tvrdnjama da se radi o oboljenju koje se "ne može na taj način kategorisati", već se samo može utvrditi da li ono postoji ili ne postoji.

Tvrdeći da je general Strugar sposoban da prati i razume postupak koji se protiv njega vodi profesor Metjus je tokom današnje rasprave negirao takve ocene veštaka odbrane. Problemi s pamćenjem kao posledica vaskularne demencije ne pojavljuju se odmah u najtežem obliku, tvrdi profesoir Metjus, objašnjavajući da to najčešće počinje sa zaboravljanjem nečijeg imena, gubljenjem ključeva i slično... da bi se vremenom eventualno razvilo do potpune nesposobnosti pamćenja "General Strugar ima blažu demenciju", ocenjuje profesor Metjus.

Odgovarajući na pitanja odbrane profesor Metjus je ocenio da se procesna sposobnost sedamdesetogodišnjeg generala Strugara "ne razlikuje bitno" od procesne sposobnosti osobe njegovih godina koja nema vaskularnu demenciju. Na pitanje branioca da li može da potvrdi da bi neka osoba koja ima oštećenja memorije kao general Strugar bila u stanju da svedoči, veštak je odgovorio: "Ne neka osoba. Ja mislim da je general Strugar u stanju da svedoči".Fotografije
Dušica Lečić-Toševski, vještak odbrane na sudjenju Strugaru
Daryl Mathews, vještak tužilaštva na sudjenju Strugaru


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 189

MASAKR U KRAVICI: Kako se oficir opekao o cev kalašnjikova
DOKAZI NA PAPIRU: Bitka za dokumente na suđenju Hadžihasanoviću i Kuburi
"DOBROVOLJNA DEPORTACIJA": Kada su ljudi molili boga da napuste svoje domove
SUKOB INTERESA?: Jedan zločin, dva optužena, isti branitelj
PROCESNA SPOSOBNOST: Da li je general Strugar "stranac" u sopstvenom procesu?