HomeADMIRAL SE IZVINJAVA, GENERAL OPTUŽUJE
Bivši hrvatski ministar Davorin Rudolf svedoči o protivurečnim porukama koje je, 6. decembra 1991., primio od admirala Jokića i generala Strugara

Davorin Rudolf, svjedok na sudjenju StrugaruDavorin Rudolf, svjedok na sudjenju Strugaru

Davorin Rudolf je bio ministar pomorstva Hrvatske od 1990. do 1992., a izvesno vreme je paralelno obavljao i dužnost ministra inostranih poslova. U tom svojstvu je u decembru 1991. godine učestvovao u pregovorima o primirju i deblokadi Dubrovnika, koji su sa predstavnicima JNA vodjeni u Cavtatu.

Opisujući dogadjaje 6. decembra 1991. Davorin Rudolf je na sudjenju generalu Pavlu Strugaru, zapovedniku Dubrovačke operacije, potvrdio autentičnost niz poruka koje su tog dana putem radio veze razmenjivane na relaciji hrvatske vlasti - JNA.

U pregovorima je 5. decembra 1991. postignut sporazum o primirju koji je trebalo da se formalno potpiše sledećeg dana. Umesto toga, ministar Rudolf je 6. decembra potpisao oštar protest upućen admiralu Miodragu Jokiću, zbog najžešćeg granatiranja Dubrovnika tokom tromesečne pomorske i kopnene blokade grada.

"Sada je 12 i 10, i dok ovo pišem sa Žarkovice se i dalje povremeno puca. Molim vas da se potrudite da se pregovori obave i da se ova, potpuno iracionalna situacija, prekine", navodi se u protestnom pismu ministra Rudolfa upućenom admiralu Miodragu Jokiću, komandantu Devetog vojno pomorskog sektora JNA s kojim je dan ranije u Cavtatu pregovarao o primirju.

Gotovo istovremeno, admiral Jokić ministru Rudolfu šalje izvinjenje zbog "noćašnjih i jutrošnjih dogadjaja" i obaveštava ga da se "ne radi o naredjenju njegove komande" te da "nije ni blizu pameti da se tako deluje po Dubrovniku". Tu poruku, koja je prema njegovim rečima "u psihološkom smislu mnogo značila", ministar Rudolf je Dubrovčanima pročitao preko radija.

Jokić u poruci, potvrdio je Rudolf, navodi i da je tadašnji savezni sekretar za odbranu, general Veljko Kadijević, naredio "energičnu istragu o odgovornosti JNA" za granatiranje Dubrovnika, pozivajući istovremeno i hrvatsku stranu da preispita svoju odgovornost u vezi s tim.

Razloga za preispitivanje odgovornosti hrvatske strane, tvrdi Rudolf, nije bilo jer prema svim informacijama do kojih je došao, uključujući i "čvrsta uveravanja" zapovednika odbrane Dubrovnika Nojka Marinovića, hrvatske snage nisu ničim isprovocirale napad na Dubrovnik 6. decembra 1991. godine.

Samo nekoliko sati kasnije ministru Rudolfu je stigao protest generala Pavla Strugara u kojem se hrvatska strana optužuje da je "provokacijama na položaje JNA izazvala napad na Dubrovnik", da su "hrvatske snage uprkos primirju otvarale vatru iz starog gradskog jezgra", kao i da su te snage "same zapalile dubrovački Stari grad".

Pre ovog protesta, tvrdi svedok, od strane JNA nije stigla ni jedna poruka u kojoj se ukazivalo na "izlaznu vatru iz Starog Grada".

Svedočenje Davorina Rudolfa se nastavlja.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 189

MASAKR U KRAVICI: Kako se oficir opekao o cev kalašnjikova
DOKAZI NA PAPIRU: Bitka za dokumente na suđenju Hadžihasanoviću i Kuburi
"DOBROVOLJNA DEPORTACIJA": Kada su ljudi molili boga da napuste svoje domove
SUKOB INTERESA?: Jedan zločin, dva optužena, isti branitelj
PROCESNA SPOSOBNOST: Da li je general Strugar "stranac" u sopstvenom procesu?