HomeUNUTAR ZIDINA SVE JE BILO CILJ
Svedočenje bivšeg zapovednika artiljerije odbrane Dubrovnika na sudjenju generalu Pavlu Strugaru

Ivan Negodić, svjedok na sudjenju StrugaruIvan Negodić, svjedok na sudjenju Strugaru

"Svi pokazatelji govore da je napad JNA na dubrovački Stari grad 6. decembra 1991. bio planiran. To nije borba vojski, nego sistematsko razaranje kako bi se što lakše ušlo u grad."

Tako je, u nastavku svedočenja na sudjenju generalu Pavlu Strugaru, nekadašnji komandant dubrovačke artiljerije Ivan Negodić okarakterisao dogadjaje za koji je optužen bivši zapovednik Dubrovačke operacije JNA u poslednja tri meseca 1991.

Kao primer neselektivnog i namernog gadjanja Starog grada s kopna i mora, Negodić je naveo presretnutu radio-komunikaciju neimenovanog kapetana JNA i vojnika na jednoj od artiljerijskih pozicija. Na pitanje podredjenog "gde da gadja?", kapetan mu, uz sočnu psovku, odgovara: "... unutar zidina sve je cilj".

Jedan od razloga zašto JNA nije ušla u Dubrovnik, po Negodiću, bile su i procene da bi u slučaju uličnih borbi JNA imala oko 4 do 5 hiljada poginulih.

Nekadašnji komandant dubrovačke artiljerije objasnio je da je i u svakom "pohodu brodova kompletno streljivo ispaljivano na hotel Belvedere, da bi se zatim brodovi vratili u Boku Kotorsku".

Negodić je tvrdio da branioci Dubrovnika, kojih je bilo od 400 do 450 i koji su u "90 odsto slučajeva bili u civilnoj odeći", ni u jednom slučaju nisu isprovocirali napade JNA sa svoja četiri položaja izvan Starog grada. "Nijedan na ovoj kugli zemaljskoj koji se brani ne provocira" - rekao je Negodić dodajući da su hrvatske snage "odgovarale tek kada počne padati po gradu".

Dozvoljavajući mogućnost da je u Starom gradu bila "poneka lovačka puška ili pištolj", Negodić je kategorički tvrdio da u njemu nije bilo nikakvih skladišta, ni vojnih položaja, kao ni protivvazdušnog ili artiljerijskog oružja. Jedini put kada je, po njemu, hrvatska vojska ušla u Stari grad, bilo je uveče 6. decembra, kada je on sa desetinom vojnika "ušao da se ugasi vatra".

Po njegovim rečima, branioci Dubrovnika su bili slabo naoružani - tri protivavionska topa trocevca na kamionima koji su krstarili gradom, protivavionski sistemi "strela 2m" i "igla", maljutka i lako streljačko naoružanje.

Negodić je odbacio tvrdnje da su hrvatske snage mogle greškom da pogode Stari grad, ne bi li izazvali reakciju posmatrača Evropske zajednice.

Na početku unakrsnog ispitivanja odbrana generala Strugara je tvrdila da se hrvatska strana naoružavala mnogo "pre početka Dubrovačke operacije JNA" da su žrtve i uništavanje Starog grada bile "posledica provokativnih dejstava hrvatske vojske i civila iz Starog grada", kao i toga što su hrvatske snage postavile artiljerijske položaje "pored zaštićenih objekata i hotela u Starom gradu." Negodić je negirao sve ove tvrdnje Strugarovih branilaca.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 189

MASAKR U KRAVICI: Kako se oficir opekao o cev kalašnjikova
DOKAZI NA PAPIRU: Bitka za dokumente na suđenju Hadžihasanoviću i Kuburi
"DOBROVOLJNA DEPORTACIJA": Kada su ljudi molili boga da napuste svoje domove
SUKOB INTERESA?: Jedan zločin, dva optužena, isti branitelj
PROCESNA SPOSOBNOST: Da li je general Strugar "stranac" u sopstvenom procesu?