HomeŽALBA ADMIRALA JOKIĆA
Odbrana smatra da Jokićeva "značajna saradnja sa tužilaštvom nije adekvatno vrednovana" pri odmeravanju kazne optuženom koji je priznao odgovornost za granatiranje Dubrovnika decembra 1991.

Miodrag Jokić u sudnici TribunalaMiodrag Jokić u sudnici Tribunala

Mada je dobio znatno blažu kaznu od one koju je, na osnovu sporazuma o priznanju krivice, predlagalo tužilaštvo, penzionisani admiral Miodrag Jokić je uložio žalbu na presudu koja mu je izrečena prošlog meseca. Tužilaštvo je, podsetimo, za Jokića tražilo "najviše 10 godina zatvora", a Pretresno veće mu je odmerilo kaznu u trajanju od sedam godina.

Žalba koju su podneli Jokićevi branioci se, pored ostalog, zasniva na oceni da pri odmeravanju kazne Pretresno veće nije adekvatno vrednovalo dokaze o Jokićevoj "značajnoj saradnji" s tužilaštvom, koje su na raspravi o kazni prezentirali i odbrana i optužba. Branioci pozivaju Žalbeno veće da kao dodatnu olakšavajuću okolnost razmotri i činjenicu da je Jokić i nakon što mu je izrečena presuda nastavio da "značajno saradjuje" sa tužilaštvom, pa je pune dve sedmice svedočio na sudjenju svom bivšem zapovedniku, generalu Pavlu Strugaru, takodje optuženom za granatiranje Dubrovnika u. decembru 1991. godine.

Odbrana, takodje, smatra da je Pretresno veće pogrešilo kada je Jokića proglasilo odgovornim i za dela počinjena pre 6. decembra 1991. godine, mada sporazum o priznanju krivice i druga izmenjena optužnica "jasno i nedvosmisleno" ograničavaju odgovornost optuženog isključivo na granatiranje dubrovačkog Starog grada od 6. decembra. 1991.

U žalbi se traži "odgovarajuće smanjivanje kazne", bez perciziranja šta bi, po braniocima, bilo "odgovarajuće." Krajem prošle godine, na raspravi o odmeravanju kazne, odbrana je predlagala da se admiral Jokić osudi na "manje od dve godine zatvora."


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 188

GENOCID: Pravo ime za srebrenički masakr
MASAKR U KRAVICI: "Vakcinacija" se vrši ubijanjem
PRESUDA U AVGUSTU: Završeno suđenje Radoslavu Brđaninu
KOMANDNA ODGOVORNOST: Šta su zapovednici "znali ili morali da znaju"
ORGANIZOVANO I BEZOBZIRNO: Kako su stradale Savska, Bijela i Drvena?
SICG PROTIV NATO: Tri "vruća krompira" Beograda u Hagu