HomeOBRANA TRAŽI BLAŽU KAZNU ZA JOKIĆA
Obrana smatra da u slučaju admirala Miodraga Jokića postoje značajne olakšavajuće okolnosti. “Duboko žalim zbog svih poginulih s obje strane…žao mi je što nisam proveo postupke i kaznio krivce. Neka to bude pouka svima”, kazao je Jokić na današnjoj žalbenoj raspravi.

Miodrag Jokić u sudnici TribunalaMiodrag Jokić u sudnici Tribunala

Obrana admirala Miodraga Jokića predložila je na današnjoj žalbenoj raspravi da se smanji kazna od 7 godina zatvora koja je optuženom dosuđena u martu pošle godine, nakon njegovog priznanja krivnje za granatiranje Dubrovnika.

Svoju žalbu obrana temelji na argumentu da prvostupanjsko vijeće nije dalo dovoljnu težinu olakšavajućim okolnostima u Jokićevom slučaju. Uz njegovu životnu dob (70 godina) i “zdravstvene i porodične okolnosti”, obrana također navodi da je Jokić “pokazao da je pozitivna ličnost”. Jokić se, ukazao je branitelj Eugen O’Sullivan /Judžin O’Saliven, od početka krize u bivšoj Jugoslaviji zalagao “za mirno rješenje”, a nakon što su njemu podređene snage 9. vojno-pomorskog sektora JNA granatirale Dubrovnik 6. decembra 1991. godine, Jokić se ispričao ministru vanjskih poslova Hrvatske.

Obrana također ukazuje na “značajan stupanj suradnje” optuženog s tužiteljima, uključujući svjedočenje na suđenju njegovom bivšem nadređenom, generalu Pavlu Strugaru, koji je u međuvremenu osuđen na 8 godina zatvora

Nadalje, obrana smatra da je prvostupanjsko vijeće na pogrešan način konzultiralo Krivični zakon SFRJ dodijelivši Jokiću kaznu previđenu za pomaganje zločina, a ne za propust da zločin spriječi ili kazni, koja bi bila blaža.

Tužitelji su u svom odgovoru ocijenili da je prvostupanjsko vijeće već uzelo u obzir sve olakšavajuće okolnosti koje obrana navodi u žalbi. U pogledu argumenta obrane da vijeće nije trebalo razmatrati napade na Dubrovnik u oktobru i novembru 1991. godine, budući da optužnica tereti Jokića samo za granatiranje od 6. decembra, tužitelj potvrđuje da on nije optužen za “ranija granatiranja”, ali smatra da ona predstavljaju važnu informaciju jer pokazuju da je Jokić mogao očekivati da će i 6. decembra doći do krivičnih djela, ali ih nije spriječio.

“Duboko žalim zbog svih poginulih s obje strane…žao mi je što nisam proveo postupke i kaznio krivce. Neka to bude pouka svima”, kazao je Jokić u kratkom obraćanju Žalbenom vijeću. On je dodao kako je “sad još više uvjeren da je njegovo priznanje krivnje izraz ljudskosti i odgovornosti za sve civilne žrtve i uništavanja spomenika kulture”. “To je bio častan i ispravan postupak jer samo suočavanje s odgovornošću vodi pomirenju i suživotu u bivšoj Jugoslaviji”, zaključio je on.

Žalbeno vijeće će svoju presudu priopćiti nakon razmatranja svih iznesenih argumenata.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 232

JUBILEJI: Deset godina Pritvorske jedinice UN
NISAM KRIV: Predaja i prvo pojavljivanje generala Pavkovića
ADVOKATSKA ETIKA: Razmena komplimenata na suđenju Slobodanu Miloševiću
NASEROVE VEZE: Kako su ginuli kuriri... kojih nije ni bilo
POKAJNICI: Babić i Jokić traže blaže kazne
ARKANOVA PRAVILA: Šamar, ultimatum, napad
DUGO ČEKANJE: Zašto je neugodno sudiji Robinsonu