HomeADMIRALU JOKIĆU POTVRĐENA KAZNA OD 7 GODINA ZATVORA
Odbačeni svi osnovi žalbe admirala Miodraga Jokića i potvrđena kazna od 7 godina zatvora, koja mu je izrečena zbog pomaganja i podržavanja zločina izvršenih u granatiranju dubrovačkog Starog grada u decembru 1991. godine.

Miodrag Jokić u trenutku izricanja presudeMiodrag Jokić u trenutku izricanja presude

Žalbeno veće Haškog tribunala odbacilo je svih šest žalbenih osnova kojima je admiral Miodrag Jokić osporavao prvostepenu presudu i potvrdilo mu kaznu od 7 godina zatvora.

Ta kazna izrečena je admiralu Jokiću u martu prošle godine, nakon što je priznao krivicu po šest tačaka optužnice kojima se tereti za ubistva, okrutno postupanje, protivpravni napad na civile i civilne objekte, pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom i uništavanje verskih, obrazovnih i kulturnih ustanova i istorijskih spomenika.
Sva ta dela su posledica granatiranja dubrovačkog Starog grada od 6. decembra 1991. godine koje admiral Jokić, kao tadašnji komandant Devetog Vojno-pomorskog sektora Jugoslovenske mornarice, nije lično naredio, ali je za njega znao i propustio je da ga spreči ili da kazni podređene koji su to izvršili.

Prvostepenom presudom, Miodrag Jokić je proglašen krivim po oba osnova odgovornosti: pojedinačnom i takozvanom komandnom. Jokić se nije na to žalio, ali je Žalbeno veće samoinicijativno zaključilo da je počinjena pravna greška, pa je poništilo osuđujuću presudu za odgovornost nadređenog po svih 6 tačaka optužnice. To, međutim, nije imalo odraza na dužinu kazne, budući da je pri njenom odmeravanju Jokićev položaj nadređenog Pretresno veće prihvatilo kao otežavajuću okolnost.

Miodrag Jokić se dobrovoljno predao Tribunalu u novembru 2001. godine i ubrzo potom je privremeno oslobođen do početka suđenja, tako da je u pritvoru do sada proveo nešto više od dve i po godine, što će mu se naravno uračunati u kaznu koju je danas potvrdilo Žalbeno veće.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 245

KARLOBAG-KARLOVAC-VIROVITICA: Čas Velike Srbije profesora Šešelja
ODBIJENA ŽALBA: Admiralu Jokiću potvrđena kazna od 7 godina zatvora
KRAJ SUĐENJA: Tužilac traži stroge kazne za trojku iz Lapušnika
ZAVRŠNE RIJEČI: Sefer Halilović između slobode i 10 godina zatvora
OPSTATI U SREBRENICI: "Torbari" u ratnom pohodu za hranom