HomePREVREMENA SLOBODA ZA ADMIRALA JOKIĆA
Zbog “potpune i iskrene” saradnje sa tužilaštvom, danskih zakona i dosadašnje prakse Tribunala, penzionisani vice-admiral JNA Miodrag Jokić prevremeno oslobođen nakon što je odslužio dve trećine sedmogodišnje kazne na koju je osuđen posle priznanja krivice za granatiranje dubrovačkog Starog grada 6. decembra 1991. godine

Miodrag Jokić u sudnici za vrijeme izricanja presudeMiodrag Jokić u sudnici za vrijeme izricanja presude

Odlukom predsednika Tribunala Fausta Pokara/Pocar, penzionisani vice-admiral JNA Miodrag Jokić će posle izdržane dve trećine sedmogodišnje zatvorske kazne biti pušten na slobodu. Bivšem zapovedniku Devetog vojno-pomorskog sektora Jugoslovenske ratne mornarice Žalbeno veće je avgustu 2005. godine potvrdilo kaznu iz prvostepene presude izrečene nakon priznanja krivice po svih šest tačaka optužnice koja ga je teretila za granatiranje dubrovačkog Starog grada 6. decembra 1991. godine.

Jokić je do danas odslužio oko četiri godine i devet meseci, od čega je skoro tri godine proveo u pritvorskoj jedinici UN u Sheveningenu/Scheveningen, a ostatak u danskom zatvoru. Pušten je u skladu sa zakonima Danske i dosadašnjom praksom Tribunala po kojoj se osuđenici za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije, ako ispunjavaju sve uslove, puštaju na slobodu posle dve trećine izdržane kazne.

U odluci predsednika Pokara se u prilog puštanju navodi Jokićeva “potpuna i iskrena” saradnja sa tužilaštvom Tribunala i dobrovoljno svedočenje na suđenju generalu Pavlu Strugaru, koji je prvostepenom presudom za isto delo osuđen na osam godina zatvora. Dalje, navodi se osuđenikovo primereno ponašanje u zatvoru i dobri odnosi sa čuvarima i drugim osuđenicima, što, navodi se, ukazuje na njegovu spremnost za rehabilitaciju i reintegraciju u društvo. Tužilaštvo se nije protivilo predlogu o prevremenom puštanju.

Sekretaru Tribunala je naloženo da odluku što je pre moguće prosledi danskim vlastima, tako da se Jokićev izlazak iz zatvora može očekivati u narednih nekoliko dana.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 377

VATRA ILI METAK: Bekstvo iz višegradske žive lomače
LINGVISTIČKA KONFUZIJA: Da li je Herceg Bosna imala "područje" ili "teritorij"
DIKTIRANO IZVJEŠĆE: Piši kao što ti se govori
NEPOŠTOVANJE SUDA: Ko je pretio Ljubiši Petkoviću