HomeSEDAM GODINA ZATVORA ZA ADMIRALA JOKIĆA
Ocenjujući da je njegovo učešće u "Dubrovačkoj operaciji" bivše JNA bilo "marginalno", kao i da se "uglavnom svodilo na nečinjenje", Raspravno veće je vice-admiralu Miodragu Jokiću izreklo kaznu od 7 godina zatvora

Miodrag Jokić u sudnici TribunalaMiodrag Jokić u sudnici Tribunala

Penzionisani vice-admiral Miodrag Jokić, bivši zapovednik Devetog vojno-pomorskog sektora Jugoslovenske ratne mornarice, osudjen je danas na sedam godina zatvora zbog granatiranja dubrovačkog Starog grada 6. decembra 1991. Jokić je u avgustu prošle godine priznao krivicu po svih šest tačaka optužnice, kojima se njegova odgovornost kvalifikuje kao kršenje zakona i običaja ratovanja. Optužba je za njega predlagala kaznu od deset, a odbrana od samo dve godine zatvora.

Učešće vice-admirala Jokića u dogadjajima kojima se bavi optužnica je, kako je danas primetio predsedavajući sudija Alfonsus Ori/Alphonsus Orie, bilo "marginalno i uglavnom se svodilo na nečinjenje." Znao je za granatiranje Starog grada od 6. decembra 1991., ali "ništa nije preduzeo da ga spreči ili zaustavi", kao što nakon toga nije preduzeo ništa da se otkriju i kazne potčinjeni koji su bili odgovorni za taj nezakonit napad na objekte svetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO. Jokić, istina, nije naredio taj napad, ali su njega izvršili i u njemu učestvovali oficiri i vojnici pod njegovom komandom.

Admiralski čin i visoki položaj optuženog u vojnoj hijerarhiji sudije smatraju otežavajućim okolnostima za Jokića, jer je "po prirodi položaja imao moć i autoritet". Njegovo ponašanje pre granatiranja, zaključuje se u presudi, može se kvalifikovati kao pomaganje i podržavanje zločina, "pošto je imalo suštinski efekat na izvršenje krivičnih dela tog dana".

Osudjujuća presuda Jokiću je izrečena zbog protivpravnog napada na civile, ubistva dve i ranjavanja tri osobe, pustošenja koje nije opravdano vojnom nuždom, kao i uništavanja ili hotimičnog nanošenja štete ustanovama namenjenim religiji, dobrotvornim svrhama i obrazovanju, umetnosti i nauci, istorijskim spomenicima, umetničkim i naučnim delima.

"Granatiranje Starog grada bilo je napad ne samo na istoriju i baštinu ovog regiona, već i na kulturnu baštinu celog čovečanstva" - naglasio je sudija Ori prilikom izricanja presude vice-admiralu Jokiću.

Kao olakšavajuće okolnosti sudije su, u Jokićevom slučaju, prihvatili njegovu dobrovoljnu predaju Tribunalu, priznanje krivice, saradnju sa tužilaštvom, kao i žaljenje koje je izrazio ne samo kada je optužen, već i istog dana kada je dubrovački Stari grad granatiran, 6. decembra 1991. godine.

Jokić se Tribunalu predao u novembru 2001. ali je privremeno oslobodjen nekoliko meseci kasnije, tako da je u pritvoru Tribunala do sada proveo samo 116 dana, koji mu se uračunavaju u kaznu koja mu je danas izrečena.

U Hagu je, inače, u toku sudjenje generalu Pavlu Strugaru, koji je takodje optužen za granatiranje Starog grada 6. decembra 1991. Očekuje se da će se na njegovom sudjenju admiral Jokić pojaviti u ulozi svedoka.Fotografije
Miodrag Jokić u sudnici Tribunala
Miodrag Jokić u sudnici za vrijeme izricanja presude


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 184

RASTANAK: Tribunal odao priznanje sudiji Meju
PRESUDA: Sedam godina zatvora za admirala Jokića
PROCESNA SPOSOBNOST: Prinudno lečenje za kapetana Kovačevića
PRINUDNI RAD UZ BATINE: "Radni dan" zatočenika u Bugojnu
MICHAIL WLADIMIROFF: Plovidba "neistraženim vodama" humanitarnog prava