HomeADMIRAL JOKIĆ SE IZJASNIO DA NIJE KRIV
Odbrana najavila zahtev za privremeno oslobađanje optuženog do početka suđenja, kako bi se admiral Miodrag Jokić "vratio u Srbiju da priprema svoju odbranu"

Dva dana nakon dobrovoljne predaje Haškom tribunalu, admiral Miodrag Jokić je izveden pred sud i pozvan da se izjasni o navodima optužnice, koja ga - zajedno sa još trojicom visokih oficira bivše JNA - tereti za opsadu i granatiranje Dubrovnika krajem 1991. godine. U to vreme admiral Jokić je bio komandant Devetog vojno-pomorskog sektora, čiji su ratni brodovi, prema optužnici, sproveli pomorsku blokadu Dubrovnika i granatirali njegov Stari grad i okolinu.

Pošto mu je pročitana optužnica, admiral Jokić se na identičan način izjasnio o svih 16 tačaka kojima se ubistva i ranjavanja civila i razaranja grada i njegovih kulturnih i istorijskih spomenika, kvalifikuju kao kršenja zakona ili običaja ratovanja i teške povrede Ženevskih konvencija.

"Poštovani sudijo, nisam kriv" - odgovarao je optuženi admiral na svako pitanje sudije Almira Rodrigeza/Rodriguesa kako se izjašnjava.

Ukazujući da se optuženi dobrovoljno predao tribunalu, branilac admirala Jokića britanski advokat Alen Džons/Alan Jones, je nakon izjašnjavanja najavio da će uskoro podneti zahtev za njegovo privremeno oslobađanje – do početka suđenja - "kako bi se vratio u Srbiju da priprema svoju odbranu." U ponedeljak, neposredno nakon Jokićeve predaje, ministar unutrašnjih poslova Srbije Dušan Mihajlović je, u razgovoru sa glavnim tužiocem Karlom/Carlom del Ponte, ponudio garancije vlade Srbije da će se optuženi admiral - ukoliko bude privremeno oslobođen - vratiti u Hag na suđenje kao i da će, do tada, biti u svakom trenutku na raspolaganju tribunalu. Glavni tužilac je, prema Mihajlovićevim rečima, obećala da će podržati takav zahtev Jokićeve odbrane.

Pored admirala Jokića, za opsadu i granatiranje Dubrovnika optuženi su još i general Pavle Strugar, koji se dobrovoljno predao 21. oktobra, kao i admiral Milan Zec i bivši kapetan prve klase Vladimir Kovačević zvani "Rambo", koji su i dalje na slobodi, odnosno u begstvu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 78

DUBROVAČKA OPTUŽNICA: Predaja i izjašnjavanje admirala Miodraga Jokića
SUĐENJE ZA MOSTARSKE ZLOČINE: Boriti se - ili umreti - u Mostaru: svedočenje britanskog novinara Jeremy Bowena
SUĐENJE ZA ZLOČINE U KERATERMU: Presuda trojici optuženih
SUĐENJE ZA ZLOČINE U OMARSKOJ I KERATERMU: Blizanci Predrag i Nenad Banović prvi put pred sudijama
SLUČAJ "MEDAČKI DŽEP": Preciziranje optužnice protiv generala Rahima Ademija
SUĐENJE ZA ZLOČINE U VIŠEGRADU: Mitar Vasiljević se brani neznanjem: unakrsno ispitivanje optuženog od strane tužioca