HomeUBISTVA RADIO TALASIMA
Na suđenju doktoru Milomiru Stakiću, optuženom za genocid i druge zločine počinjene u prijedorskom regionu 1992., svjedok Nusret Sivac govorio o ulozi lokalnih medija u "udruženom zločinačkom poduhvatu"

Nusret Sivac, svjedok na suđenju Milomiru StakićuNusret Sivac, svjedok na suđenju Milomiru Stakiću

"Odgovorno tvrdim da su preko radio talasa Prijedora ubijeni i Dedo Crnalić i doktor Eso Sadiković i doktor Osman Mahmuljin," rekao je svjedok tužilaštva Nusret Sivac na suđenju Milomiru Stakiću, optuženom za genocid i druge zločine, koji su počinjeni u prijedorskom regionu između 30. aprila i 30. septembra 1992. godine. U tom periodu doktor Stakić je bio predsjednik Kriznog štaba SDS opštine Prijedor.

Svjedok tužilaštva Nusret Sivac je sve to vrijeme proveo u Prijedoru i logoru Omarska.

"U ljeto 1992. godine za nas nesrbe život u Prijedoru je postao pakao. Stalni pretresi, prijetnje, totalna nesigurnost i nezaštićenost," pričao je Sivac, posebno naglasivši ulogu medija i novinara u stvaranju takve atmosfere.

"Slušali smo preko Radio Prijedora razne pamflete, napisane protiv svih onih koji nisu Srbi. Propaganda mašinerija SDS je fantastično funkcionisala. Preko talasa Radio Prijedora Srbi su gotovo otvoreno pozivani da napadaju Muslimane i Hrvate. Bio je to poziv na linč svih koji nisu Srbi," rekao je on.

Na pitanje tužioca Nikolasa Kumdžana (Nicholas Koumjian) ko je izdavao naređenja i stajao iza takve politike, svjedok je odgovorio da su "sve direktive stizale iz Kriznog štaba" i dodao da je direktor Radio-Prijedora Mile Mutić faktički bio član tog štaba i imao neki vojni čin.

"U svakom slučaju nosio je vojnu uniformu i imao je instaliran vojni telefon u redakciji. Prisustvovao je svim sastancima Kriznog štaba, i ponekad i lično pozivao žitelje Hambarina, Kozarca i drugih mjesta u prijedorskoj opštini, u kojima su pretežno živjeli Bošnjaci i upućivao ultimatume o predaji oružja."

Ističući da se u to vrijeme Radio Prijedor specijalizirao za širenje laži i falsifikovanje biografija pojedinih uglednih Prijedorčana, Nusret Sivac je naveo da se jednoj emisiji, koju su vodili novinari Zoran Baroš i Darko Maričić, bukvalno javno sudilo tim ličnostima.

"Svi oni koji su prozvani preko talasa Radio Prijedora ili o kojima je pisano u lokalnom listu Kozarski vjesnik bili su bilježeni za odstrel koji je obavljan u Omarskoj," rekao je svjedok Sivac, i kao primjer naveo slučaj poznatog prijedorskog ljekara Osmana Mahmuljina. "Kao internista po specijalnosti, liječio je kolegu, ljekara Dukića od teškog infarkta. Lokalni mediji su optužili doktora Mahmuljina da je svom radnom kolegi prepisivao pogrešne lijekove, htijući na taj način da ga ubije, i to je bio osnovni razlog njegovog hapšenja".

Nusret Sivac je uhapšen i sproveden u logor Omarska istog dana kad i doktor Mahmuljin i bio je svjedok njegovog i nestanka niza uglednih Prijedorčana bošnjačke nacionalnosti, ali je svjedočenje o tome odloženo za sutra.

Pošto je u ranijoj izjavi tužilaštvu Nusret Sivac rekao da je jednom vidio doktora Milomira Stakića u posjeti logoru Omaraska, što odbrana poriče, priređeno je, prvi put u istoriji Haškog tribunala, identifikovanje u redu u kojem je, pored optuženog, stajalo još pet osoba. Identifikovanje je obavljeno na zatvorenoj sjednici i svjedok je, kako saznajemo, bez dvoumljenja prepoznao i identifikovao doktora Milomira Stakića.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 113

MASAKR ILI BOMBARDOVANJE: Ko je pobio zatvorenike Dubrave
ZLOČIN U SELU BILJANI: Kako je Husein Čajić preživio strijeljanje
TRIBUNAL - TURISTIČKA ATRAKCIJA: "Karta više" za suđenje Slobodanu Miloševiću
"RAZMJENA" NA KORIĆANSKIM STIJENAMA: Živi za žive, a mrtvi... zna se
SVEDOCI KOJI NE PRAŠTAJU: Žrtve ne prihvataju žaljenja i objašnjenja optuženog