HomeNIZ PROVALIJU DO SPASA
Na suđenju Milomiru Stakiću, optuženom za genocid i druge zločine u opštini Prijedor, počinjene u ljeto 1992., svjedok X opisao kako je preživio masakr više od 200 bivših zatočenika prijedorskih logora na Korićanskim stijenama na planini Vlašić

"S jedne strane puta bile su okomite stijene, s druge duboka provalija duž koje su, kao graničnici, bili betonski stubovi. Naredili su nam da kleknemo uz ivicu provalije. Otac je bio pored mene. Bilo nam je jasno da će nas tu postreljati," pričao je mlad čovjek, rodom iz sela Bišćani kod Prijedora pred Pretresnim vijećem Haškog tribunala.

Kao dvadesetogodišnjak, on je 21. avgusta 1992. preživio masakr na Korićanskim stijenama na planini Vlašić. Tačno deset godina kasnije, sa pseudonimom "X", svjedočio je u Hagu na procesu Milomiru Stakiću. U optužnici se Stakiću, koji je u to vrijeme bio predsjednik Kriznog štaba Prijedora, stavlja na teret masakr 228 logoraša Trnopolja koji su konvojem povedeni "u razmjenu" na liniji razdvajanja sa bošnjačko-hrvatskim snagama, kod Travnika.

U konvoju su, prema iskazu ovog svjedoka, bila četiri autobusa krcata logorašima iz Trnopolja. Pridružila su im se kod Kozarca još četiri autobusa i osam kamiona u kojima su, uz policijsku pratnju, bili mahom prognanici iz bošnjačkih sela prijedorske opštine.

Na jednom zastanku, na makadamskom putu na planini Vlašić policajci su ušli u prva dva autobusa trnopoljskih logoraša, koje su izdvojili i udaljili od konvoja. Kad su im naredili da iziđu i postroje se, bilo je, prema riječima svjedoka X, svima jasno šta ih čeka. Te slutnje je nad provalijom potvrdio policajac, koji je nosio automatski pištolj "škorpion", kad je rekao: "Mi ovdje mijenjamo mrtve za mrtve, žive za žive."

Tog policajca, koji je identifikovan kao Darko Mrđa, očekuje takođe suđenje pred Haškim tribunalom. Masakr na Korićanskim stijenama okvalifikovan je u optužnici kao zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Svjedok X je preživio zahvaljujući ocu, koji ga je, u očajničkom pokušaja da ga spasi, u trenutku kad je počelo streljanje, gurnuo niz stijene.

"Pamtim samo da sam se velikom brzinom prevrtao niz strminu, niz kamenje, pokušavao da se dohvatim čega i zaustavim, i ništa više," pričao je svjedok X pred sudom. Pošto se probudio iz nesvjestice, konstatovao je da je izubijan i izlomljen po cijelom tijelu. Najteže je povrijedio zglob desne noge.

"Nisam mogao da hodam jer mi je skočni zglob izletio iz ležišta i stopalo je visilo," prisjećao se svjedok X tih trenutaka, "otpuzao sam malo dalje i čuo šum rijeke. To mi je dalo nadu. Mislio sam: dopuzaću do obale, biće duboko korito, pa ću se svaliti u rijeku i voda će me odnijeti do linije razdvajanja i tako ću se spasiti."

Svjedok X nije uspio da se dokopa linije razdvajanja, ali je preživio. Otkrili su ga srpski vojnici i prebacili u bolnicu u Banja Luci. Smješten je u sobu sa još trojicom ranjenih zarobljenika. Po dvojica su spavala u jednom krevetu.

"Bolnica je bila puna srpskih ranjenika i invalida. Svaki čas su dolazili i bijesno nas tukli i maltretirali, bez obzira što je pred našom sobom bio stražar," pričao je svjedok X. Nije imao odgovarajuću ljekarsku njegu, pa mu je nogu zahvatila gangrena, zbog čega je na kraju morala biti amputirana centimetar ispod koljena. Uz intervenciju Međunarodnog crvenog krsta napustio je Bosnu u novembru 1992. godine.

U svjedočenju pred Haškim tribunalom ni jednom riječju nije spomenuo optuženog Milomira Stakića, koji je nijemo slušao šta se zbivalo dok je bio predsjednik Kriznog štaba opštine Prijedor.

Navode svjedoka X da je egzekucijom rukovodio Darko Mrđa, a da su egzekutori bili policajci iz Prijedora, tužilaštvo smatra dovoljnim dokazom za odgovornost Kriznog štaba i njegovog predsjednika za masakr na Korićanskim stijenama.

Međutim, odbrana misli drugačije. Advokati doktora Stakića ne osporavaju da je konvoj, koji je prevozio i žrtve masakra, pošao iz opštinu Prijedor za Banja Luku i Travnik, ali tvrde da ne postoje dokazi o povezanosti Kriznog štaba, a pogotovo doktora Milomira Stakića, sa masakrom na Vlašiću i Darkom Mrđom. Sudsko vijeće, kojem predsjedava njemački sudija Volfgang Šomburg (Wolfgang Schomburg) će razmotriti mogućnost da Mrđu iz zatvora u Sheveningenu, pozove kao svjedoka u predmetu "Stakić".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 113

MASAKR ILI BOMBARDOVANJE: Ko je pobio zatvorenike Dubrave
ZLOČIN U SELU BILJANI: Kako je Husein Čajić preživio strijeljanje
TRIBUNAL - TURISTIČKA ATRAKCIJA: "Karta više" za suđenje Slobodanu Miloševiću
"RAZMJENA" NA KORIĆANSKIM STIJENAMA: Živi za žive, a mrtvi... zna se
SVEDOCI KOJI NE PRAŠTAJU: Žrtve ne prihvataju žaljenja i objašnjenja optuženog