HomeDA LI JE AID DOSTAVLJALA TRIBUNALU FALSIFIKOVANE DOKUMENTE
Pozivajući se na tekst u sarajevskom nedeljniku "Slobodna Bosna", odbrana Milomira Stakića dovodi u pitanje autentičnost dokumenata koje je Haško tužilaštvo dobilo posredstvom Agencije za istraživanje i dokumentaciju (AID)

Nicholas Koumjian, tužitelj na suđenju Milomiru StakićuNicholas Koumjian, tužitelj na suđenju Milomiru Stakiću

"Ovo nije optužnica protiv Bin Ladena", protestovao je tužilac Nikola Kumdžan (Nicholas Koumjian) kad je odbrana Milomira Stakića zatražila da se u dokazni spis uvrsti tekst iz sarajevskog nedeljnika "Slobodna Bosna", objavljen 6. juna 2002. godine, u kojem se pominje pet pripadnika Agencije za istraživanje i dokumentaciju. "U tekstu je riječ o operaciji IFOR iz 1996. godine, o teroristima zbog kojih je vođena ta operacija i pominju se imena koja nemaju veze s ovim predmetom. Ne vidim nikakvu relevantnost tog dokumenta za suđenje doktoru Stakiću", rekao je Kumdžan.

Zastupnik odbrane Džon (John) Ostojić, međutim, tvrdi da su neki od 16 dokumenata, čiji je izvor AID, tužilaštvu Haškog tribunala dostavile pomenute osobe. "Ti pojedinci su 1995.-96. imali visoke funkcije u AID i bili su zaduženi za prikupljanje i dostavljanje dokumenata Tužilaštvu. Oni su krivotvorili strane pasoše i vize, a nek'moli dokumente. Zato dovodimo u pitanje autentičnost dokumenata koji su dobijeni od njih, posebno šest dokumenata koje je navodno potpisao doktor Stakić," rekao je Džon Ostojić.

Vođa istražiteljskog tima Mavhar Inajet/Inayat je svjedočio o kontaktima koje je imao sa službenicima AID u Bihaću i Sanskom Mostu, ponekad i u Sarajevu, ukazujući da ni jedan od njih nije među osobama koje se spominju u tekstu "Slobodne Bosne" i protiv kojih se u Sarajevu vodi sudski postupak. "Od njih petorice čuo sam samo za Bakira Alispahića, koji ima najvišu funkciju u AID, ali nikakve dokumente od njega direktno nismo dobili. Uostalom, kad smo nešto zahtijevali od te agencije, obraćali smo se posredno, preko oficira za vezu pri bosanskoj vladi, a ne direktno ljudima iz AID," rekao je Inajet.

"Iskreno rečeno ovo je stvarno puko sanjarenje od strane odbrane, ne bi trebalo da se upuštamo u lov u mutnom povezivanjem procesa koji je otvorio Vrhovni sud u Sarajevu protiv funkcionera AID sa suđenjem doktoru Milomiru Stakiću," rekao je predsjedavajući sudija Volfgang Šomburg (Wolfgang Schomburg).

"Ja bih volio da je to puko sanjarenje," uzvratio je advokat Ostojić, "ali sama vlada BiH je kritikovala te osobe, posebno zbog falsifikovanja. Prema našim saznanjima nije samo razumna sumnja, nego logičan zaključak da je tih pet pojedinaca bilo povezano sa dokumentima koje su istražitelji Haškog tribunala zaplijenili u Bihaću, Sanskom Mostu i Ključu i imamo razloga da istražimo i dokažemo da su dokumenti, posredstvom kojih se tereti naš klijent doktor Stakić, falsifikati," rekao je Džon Ostojić, insistirajući da tekst iz "Slobodne Bosne" uđe u dokazni spis.

Sudija Šomburg je prihvatio zahtjev odbrane precizirajući da to ne znači da Pretresno vijeće smatra da taj dokument ima bilo kakvu dokaznu vrijednost. "Na vama će biti da to dokažete" - rekao je Stakićevoj odbrani, zaključujući raspravu o relevantnosti teksta objavljenog u "Slobodnoj Bosni".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 114

ŽRTVE IZ IZBICE: Da li su u redovima OVK bili starci i invalidi?
KOMŠIJE IZ KLJUČA : Kako je pokojni Jovo dobio pušku
PORICANJE NEPORECIVOG: Tribunal ogorčen negiranjem srebreničkih zločina
PRIJEDORSKA "KNJIGA MRTVIH": Nestale nije imao ko da prijavi
VOJNA EKSPERTIZA KOSOVSKE KAMPANJE: Vojska je postupala po naređenjima sa vrha