HomeDRUGO POLUVRIJEME DRUGOG SREBRENIČKOG SUDJENJA
Dokazni postupak odbrane na drugom haškom sudjenju za srebrenički masakr počinje sljedeće sedmice i trajaće do kraja jula. Blagojević i Jokić oslobodjeni dijela lične odgovornosti za počinjene zločine.

Dragan Jokić i Vidoje Blagojević u sudnici TribunalaDragan Jokić i Vidoje Blagojević u sudnici Tribunala

Dokazni postupak odbrane na sudjenju Vidoju Blagojeviću, bivšem komandantu Bratunačke brigade VRS i Draganu Jokiću, bivšem načelniku inženjerije Zvorničke brigade, počinje u srijedu 14. aprila i trebalo bi da se okonča do ljetnje pauze u radu Tribunala. Blagojeviću je vijeće odobrilo 11 a Jokiću četiri sedmice za izvodjenje dokaza odbrane.

Zadatak odbrane dvojice oficira VRS, optuženih za zločine koji su u julu 1995. počinjeni u Srebrenici, donekle je olakšan danas objavljenom presudom Pretresnog vijeća kojom se obojica oslobadjaju optužbi za "planiranje, podsticanje i naredjivanje" zločina istrebljenja, ubistva, progona i nehumanih djela. Njihova lična odgovornost ograničava se na "pomaganje i podržavanje" u planiranju, naredjivanju i izvršenju tih zločina. Ostaje, takodje, i njihova "komandna odgovornost": zato što nisu spriječili ili kaznili potčinjene koji su počinili te zločine.

Vidoju Blagojeviću, takodje, ostaje tačka 1 optužnice kojom se tereti za saučesništvo u genocidu. Vijeće je, u danas objavljenoj presudi, konstatovalo da je optužba prezentirala dovoljno dokaza koji - ukoliko ih odbrana u svom dokaznom postupku ne ospori - ukazuju da je u Srebrenici počinjen genocid i da je Blagojević bio saučesnik u tom zločinu.

Optužba, kako saznajemo, trenutno razmatra da li će uložiti žalbu na ovu presudu Raspravnog vijeća, donijetu u poluvremenu sudjenja : nakon dokaznog postupka optužbe a prije izvodjenja dokaza odbrane.

Na konferenciji uoči dokaznog postupka odbrane, branilac Vidoja Blagojevića, američki advokat grčkog porijekla Majkl/Michael Karnavas je najavio 76 svjedoka, od kojih će oko 30 priložiti pisane izjave. Branko Lukić, advokat iz Doboja i branitelj Dragana Jokića, nije se danas izjasnio o broju svjedoka odbrane koje namjerava da izvede u svoje četiri sedmice dokaznog postupka.

Tužioca je interesovalo da li optuženi namjeravaju da svjedoče u svoju odbranu, ali su branioci ukazali da je još rano da se o tome izjasne. Tome se, medjutim, usprotivio Vidoje Blagojević koji je i današnju raspravu iskoristio da se ogradi od svog advokata, nazivajući ga "osobom iz nametnute odbrane" i optužujući ga za "manipulacije" i "konfuziju". Blagojević se izjasnio da je spreman da svjedoči pod zakletvom i da kaže "šta zna i kako jeste". U tom slučaju Blagojević bi morao da se podvrgne i unakrsnom ispitivanju od strane tužioca, ali za njega je, kako se čini, veći problem što bi najprije morao da odgovara na pitanja "osobe iz nametnute odbrane", odnosno svog branioca

Blagojević je, prije početka sudjenja, pokušao da Karnavasa zamijeni drugim braniocem, ali su takve njegove zahtjeve odbili, najprije Sekretarijat suda, zatim Raspravno a konačno i Žalbeno vijeće, zaključujući da optuženi nije naveo "opravdane i valjane razloge" za smjenu branilaca.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 187

PUNA KUĆA: Rekordna popunjenost tribunalove Pritvorske jedinice
TIM SA PALA: Da li je Krajišnik igrao u "prvoj postavi" ili je sedeo na klupi za rezerve?
KOMANDNA ODGOVORNOST: Mudžahedini nisu bili voljeni, ali su tolerisani
EFEKTI SREBRENICE: Jednima je ostao stid a drugima patnja
UNAKRSNO I ISCRPLJUJUĆE: Admiral Jokić na ispitu kod branilaca generala Strugara