HomeATMOSFERA NEKAŽNJIVOSTI MEDJU "OSLOBODIOCIMA" DUBROVNIKA
Na početku svedočenja na sudjenju generalu Pavlu Strugaru, vice-admiral Miodrag Jokić je opisao atmosferu nediscipline i nekažnjivosti koja je, u jesen 1991., vladala medju snagama JNA koje su držale pod opsadom Dubrovnik i granatirale njegov Stari grad

Miodrag Jokić svjedoči na sudjenju Pavlu StrugaruMiodrag Jokić svjedoči na sudjenju Pavlu Strugaru

Vice admiral Miodrag Jokić danas se, sa dva dana zakašnjenja, pojavio u sudnici u ulozi svedoka optužbe na sudjenju svom bivšem "ratnom drugu" - generalu Pavlu Strugaru optuženom za granatiranje Dubrovnika u decembru 1991. godine. Njegovo svedočenje bilo je dva puta odlagano kako bi odbrana mogla da pregleda više od 30 sati video i audio snimaka razgovora koje je tužilaštvo obavilo sa admiralom Jokićem pre i nakon što mu je protekle nedelje izrečena presuda od sedam godina zatvora, pošto je priznao krivicu za iste zločine za koje se sudi generalu Strugaru.

Kao zapovednik Devetog vojno-pomorskog sektora Jugoslovenske ratne mornarice Jokić je u vreme na koje se odnosi optužnica bio podredjen generalu Strugaru, komandantu Druge operativne grupe JNA i zapovedniku Dubrovačke operacije. Navodeći sve jedinice u komandnom lancu na čijem je čelu bio optuženi general, admiral Jokić je na početku svedočenja detaljno opisao strukturu Druge operativne grupe JNA i situaciju koju je zatekao kada je 7. oktobra 1991. godine preuzeo dužnost zapovednika Devetog vojno pomorskog sektora.

Glavna karakteristika te situacije je, tvrdi Jokić, bila izrazita nedisciplina vojnika JNA angažovanih oko Dubrovnika, od kojih su polovina bili rezervisti i dobrovoljci. "Ekstremisti zahvaćeni nacionalnom euforijom", opisao je svedok, zalagali su se za primenu sile i prednjačili u neovlašćenom otvaranju vatre, pljačkama, opijanju i provociranju "suprotne strane". Odgovarajući na pitanja tužiteljice Suzan/Susan Somers, Jokić je opisao da je vladala atmosfera nekažnjivosti te da je "teško bilo u borbenom kontaktu sa hrvatskom stranom kontrolisati vojsku na položajima".

U nedisciplini se isticao Treći bataljon 472. motorizovane brigade, takodje podredjen Jokiću, naročito nakon što je komandu nad tom jedinicom preuzeo kapetan Vladimir Kovačević - Rambo. Jokić je Kovačevića opisao kao dobro obučenog, sposobonog i "previše hrabrog" oficira... ali "nezrelog za komandovanje tako snažnom jedinicom" koja po formaciji ima oko 700 vojnika. Kovačević je takodje optužen za granatiranje Dubrovnika i u pritvoru Tribunala čeka da bude upućen na prinudno lečenje u neku zatvorenu psihijatrijsku ustanovu, nakon što je ocenjeno da trenutno nije u stanju da se izjasni o navodima optužnice.

Admiral Jokić je potvrdio autentičnost niza dokumenata koje mu je predočila tužiteljica, većinom naredbi izdatih u komandi Devetog Vojno-pomorskog sektora kojima su on i njegove starešine nastojali da poboljšaju disciplinu u podredjenim jedinicama. On je opisao da je stanjem u potčinjenim komandama bio nezadovoljan i general Pavle Strugar jer su i uprkos napora da se "situacija promeni na bolje, problemi opstajali".

Svedočenje Miodraga Jokića, koje bi prema najavama trebalo da traje punih šest dana, biće nastavljeno sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 185

"VAŠ PROBLEM": Milošević uskratio pristanak na zamenu sudije
DVA RATNA DRUGA: Admiral svedoči protiv generala
MUKE SA MUDŽAHEDINIMA: Duh iz Aladinove čarobne lampe
NEGIRANJE ODGOVORNOSTI: Rasprava o žalbama četvorice iz Omarske
LISTA ČEKANJA: Kada će početi suđenje Naseru Oriću