HomePONOVO ODLOŽEN DUEL ADMIRALA I GENERALA
Branioci generala Strugara tvrde da su uspeli da pregledaju samo jednu trećinu od nekih 37 sati video i audio snimaka razgovora koje je tužilaštvo u februaru i martu ove godine, vodilo sa svojim svedokom, vice-admiralom Miodragom Jokićem

Pavle Strugar u sudnici TribunalaPavle Strugar u sudnici Tribunala

Odbrana generala Pavla Strugara uložila je jutros oštar prigovor na svedočenje vice-admirala Miodraga Jokića, najavljujući da će - ukoliko ga veće ne odloži - uložiti žalbu i tražiti da se taj svedok ne izvodi sve do konačne odluke Žalbenog veća.

Odbrana tvrdi da joj je optužba, u nedelju i ponedeljak, dostavilo nekih 37 sati video i audio snimaka razgovora koje je tužilaštvo u februaru i martu ove godine vodilo sa svedokom Miodragom Jokićem. Kako je do jutros uspela da pregleda tek jednu trećinu tog obimnog materijala, odbrana tvrdi da "nije u mogućnosti da prati glavno ispitivanje svedoka" i navodi da je Jokić u tim razgovorima iznosio "nove tvrdnje, pominjao nove ličnosti i nudio nova objašnjenja" dogadjaja opisanih u optužnici.

Optužba je osporavala da su u razgovorima sa Jokićem, vodjenim u februaru i martu ove godine, "otvarane nove teme i pokretana nova pitanje." Radilo se, tvrdi optužba, o uobičajenoj pripremi svedoka za svedočenje, tokom koje se prolazi kroz njegove prethodne izjave haškim istražiteljima, sa kojima bi odbrana trebalo da bude dobro upoznata budući da su joj odavno obelodanjene.

Mada je prihvatilo ovakvo objašnjenje optužbe, veće je ipak zaključilo da odbrana nije imala dovoljno vremena da se upozna sa obimnim materijalom koji joj je dostavljen u nedelju i ponedeljak, pa je za još 24 sata – do sutra ujutro - odložilo početak svedočenja Miodraga Jokića. Očekuje se da će to svedočenje trajati najmanje šest radnih dana.

Vice-admiral Jokić je prošle sedmice osudjen na sedam godina zatvora pošto je priznao krivicu za granatiranje dubrovačkog Starog grada u decembru 1991., za koje je optužen zajedno sa generalom Strugarom. Kao tadašnji komandant Devetog vojno-pomorskog sektora JRM Jokić je, nema sumnje, dobro upoznat sa tokom "Dubrovačke operacije" bivše JNA kojom je zapovedao optuženi general Strugar.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 185

"VAŠ PROBLEM": Milošević uskratio pristanak na zamenu sudije
DVA RATNA DRUGA: Admiral svedoči protiv generala
MUKE SA MUDŽAHEDINIMA: Duh iz Aladinove čarobne lampe
NEGIRANJE ODGOVORNOSTI: Rasprava o žalbama četvorice iz Omarske
LISTA ČEKANJA: Kada će početi suđenje Naseru Oriću