Home"GROZNO JE NE VIDJETI LICA ONIH KOJI TE UBIJAJU"
Novo svedočenje o posledicama granatiranja dubrovačkog Starog grada 6. decembra 1991. Sa galerije za publiku, psihijatri koje je angažovalo tužilaštvo prate reakcije optuženog generala Pavla Strugara.

Zineta Ogresta, svjedok na sudjenju StrugaruZineta Ogresta, svjedok na sudjenju Strugaru

"Čule smo užasnu buku. U jednom momentu krov se počeo rušiti, žbuka je počela padati i mislili smo da ćemo umrijeti najgorom smrću. Grozno je umrijeti mlad, a ne vidjeti lica onih koji te ubijaju."

Tako je Dubrovčanka Zineta Ogresta doživela granatiranje od 6. decembra 1991. u kojem je razorena i spaljena njena kuća na Stradunu, u srcu dubrovačkog Starog grada. Za to granatiranje optužen je tadašnji zapovednik "dubrovačke operacije" JNA, general Pavle Strugar.

Snimci razorene i spaljene kuće na Stradunu prikazani su na prethodnim raspravama na sudjenju generalu Strugaru, kao i u postupku protiv Slobodana Miloševića, koji je takodje optužen za napade JNA na grad pod zaštitom UNESCO. Na tim je snimcima, tokom svedočenja, Ogresta pokazala pravce ulaska granata i oštećenja na kamenim ornamentima i grbovima zaštićene dubrovačke palače.

Detonacije su 6. decembra 1991. godine počele oko 5,30 ujutru i svedokinji se, kako je rekla, "činilo se da dolaze sa svih strana". Kroz prozor okrenut ka severu je videla eksplozije oko odašiljača na brdu Srdj iznad Dubrovnika. A onda je granata uletela kroz prozor na drugom spratu, krov je počeo da se ruši i kuća se zapalila.

Zineta Ogresta je sa sestrom i susedkom sišla u prizemlje, verujući da će biti sigurnije u kamenom ulazu palače. Od stvari je uzela samo jaknu, jer je "bila takva buka da sam mislila da ću oglušiti, pa sam stavila jaknu na uši", dok su "geleri sipali na sve strane". Oko 10 časova gornji deo zgrade je ponovo pogodjen, ovog puta "navodjenim granatama." Izletele su iz kuće i prešle na drugu stranu Straduna odakle su, kako je rekla, gledale kako "zapaljiva raketa" uleće kroz prozor njenog stana i kako se, nakon eksplozije, prvo pali "venecijanska zavesa", a potom i ceo stan. Ubrzo su stigli vatrogasci i pokušali da ugase vatru, ali nije bilo pomoći. Od kuće su ostali samo goli, izgoreli zidovi, oštećeni udarima granata.

U unakrsnom ispitivanju, odbrana generala Strugara je Zineti Ogresta – kao i ostalim svedocima optužbe u dosadašnjem toku sudjenja – postavljala pitanja o prisustvu i naoružanju hrvatskih snaga u Dubrovniku. Kao i njeni prethodnici na klupi za svedoke i ona je, medjutim, kategorično tvrdila da u Starom gradu nije bilo ni vojske, ni policije, ni naoružanih civila... a da ne zna da li ih je bilo izvan gradskih zidina. Čula je, istina, za "branitelje Dubrovnika", ali nije znala ko su i gde su im položaji. Nije, takodje, znala odgovor na pitanje branioca zašto JNA nije ušla u grad...izmedju njenih položaja na brdu Žarkovica i Dubrovnika "nije bilo nikog ko bi branio grad."

Deo rasprave su, sa galerije za publiku, pratila i tri psihijatra koje je optužba angažovala da ispitaju procesnu sposobnost generala Strugara, nakon što je odbrana podnela izveštaj beogradskog psihijatra prema kojem optuženi boluje od vaskularne demencije, depresije i post-traumatskog stresa. Početkom nedelje oni su optuženog generala ispitali u Pritvorskoj jedinici, a sada su hteli da osmotre njegove reakcije na razvoj dogadjaja u sudnici.Fotografije
Zineta Ogresta, svjedok na sudjenju Strugaru
Spaljena kuća Zinete Ogreste


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 182

NEJEDNAKOST ORUŽJA: Branitelji Dubrovnika nisu mogli da dobace do pozicija JNA
KULTURA NEKAŽNJIVOSTI: Kad "tuđe" žrtve u srednjoj Bosni nisu bile ničija odgovornost
SVEDOCI "S DRUGE STRANE": Završen dokazni postupak optužbe na drugom srebreničkom suđenju
UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT: Ponovno izjašnjavanje trojice bivših pripadnika OVK
"KUKAVIČKI I ZLOKOBNI ZLOČIN": Tužilaštvo traži doživotni zatvor za generala Galića
PIŠTOLJI I MAPE: Kako su crtane, i precrtavane, karte Bosne i Hercegovine
KOMESAR UN ZA LJUDSKA PRAVA: Novo priznanje i novi izazov za Louise Arbour