HomeNESTABILAN KORAK I DRHTAVICA GORANA HADŽIĆA
Nakon što je pregledao Gorana Hadžića, belgijski onkolog Pol Spesenije je zaključio da su rezultati manje-više "normalni": Hadžić može da se brine o sebi i da se kreće, ali ne može da obavlja bilo kakve poslove. Lekar očekuje "pogoršanje situacije".

Pol Spesenije, onkologPol Spesenije, onkolog

Osim "nestabilnog koraka i blage drhtavice", stanje Gorana Hadzića je "normalno", zaključak je neurološkog pregleda pacijenta koji je, na zahtev veća, obavio specijalista u oblasti neuro-onkologije, Belgijanac Pol Spesenije/Pol Specenier. Doktor Spesenije je pregledao Hadžića 27. juna ove godine u Novom Sadu kako bi utvrdio da li je sposoban da prati suđenje i učestvuje u postupku. Zaključke je obrazložio u ekspertskom izveštaju i u sudnici, odgovarajući na pitanja tužilaštva i odbrane.

Mada je neurološki pregled dao "normalne rezultate", doktor Spesenije je, ipak, naglasio da je "nivo autonomije pacijenta u obavljanju svakodnevnih aktivnosti" na niskom nivou. On, rekao je, može da se brine o sebi i kreće, ali ne može da obavlja "bilo kakve poslove", kao što su na primer rad na kompjuteru, ili čitanje duže od sat vremena.

Odgovarajući na pitanja tužioca Olmsteda, dr Spesenije je rekao da je tokom pregleda koji je trajao 80 minuta, Hadžić bio sposoban za razgovor. Situacija bi, međutim, bila dugačija ako bi u razgovor bilo uključeno više lica ili bi se našao u stresnoj situaciji. Po oceni belgijskog doktora, skraćivanje postupka, praćenje suđenja putem video veze i pauze tokom suđenja su "relevantni" za ocenu Hadžićeve sposobnosti da učestvuje u postupku. Ipak, naglasio je, "njegovo stanje se menja i može se očekivati da će se situacija pogoršati". "Jedan sat i jedan dan nisu relevantni", rekao je doktor dodajući da tumor nije uklonjen, da ne reaguje dobro na hemoterapiju i da su prognoze u vezi sa progresijom bolesti loše.

U odgovoru na pitanja branioca Gosnela/Gosnell, dr Spesenije je potvrdio da tumor nije odgovorio na tretman, da je bolest napredovala a stanje se "dramatično pogoršalo" budući da je veličina tumora udvostručena. Specijalista je naveo da ne očekuje "naglu smrt" ali da se može očekivati da će se "neurološke funkcije" pacijenta naglo pogoršati i da će se simptomi razvijati "iz sedmice u sedmicu".

Dr Spesenije je ocenu Hadžićevih kognitivnih funkcija prepustio specijalisti za forenzičku psihologiju i neuro-psihologiju Danijelu Martelu. Nakon pregleda, doktor Martel je zaključio da su Hadžićeve kognitivne funkcije "nedirnute" a da mu je najveći problem snaga, pažnja i kratkotrajno pamćenje.

Na kraju izveštaja, dr Spesenije je komentarisao Hadžićev izbor da ne nastavi hemoterapiju. "Da sam na njegovom mestu, i ja bih odbio terapiju" jer su šanse da se stanje popravi "male" a prednosti "minimalne", rekao je belgijski lekar i zaključio da je svakodnevno ispitivanje Hadžića o njegovom zdravstvenom stanju "teško" za pacijenta, "medicinski nije korisno" i samo bi pogoršalo njegovo stanje.

Zaključujući raspravu, sudije su podsetile strane da njihove podneske očekuju do utorka 25. avgusta. Nakon toga bi, kako se očekuje, veće trebalo da odluči o zahtevima tužilaštva za nastavak postupka, odnosno odbrane za prekid suđenja ili obustavu postupka.
Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 684

DEMOGRAFIJA GENOCIDA: Odbrana optužuje tužilaštvo za uparivanje baba i žaba
OLUJA U HAAGU (2): Kakva je bila svrha granatiranja krajinskih gradova
PROCESNA (NE)SPOSOBNOST: Sve manje izgleda za nastavak suđenja Goranu Hadžiću