HomeTROMESEČNI PREKID POSTUPKA PROTIV GORANA HADŽIĆA
Pretresno veće odbacilo zahtev tužilaštva za hitan nastavak postupka protiv Gorana Hadžića, kao i zahtev odbrane za njegovo definitivno obustavljanje. Umesto toga, odlučeno da se postupak - za početak - prekine na tri meseca, sa mogućnošću obnavljanja prekida ukoliko se zdravstveno stanje optuženog ne popravi

Goran Hadžić u sudnici TribunalaGoran Hadžić u sudnici Tribunala

Pretresno veće koje vodi suđenje Goranu Hadžiću konačno se izjasnilo o seriji zahteva kojima su optužba i odbrana tražile hitan nastavak postupka ili njegovo definitivno obustavljanje. Umesto za nastavak ili obustavu, sudije su se opredelile za vremenski ograničen prekid postupka, za početak za period od tri meseca, sa mogućnošću produženja ukoliko se u međuvremenu zdravstveno stanje optuženog ne poboljša. Postupak protiv bivšeg političkog vođe Srba u Hrvatskoj je, podsetimo, bio "na mirovanju" od oktobra prošle godine kada je Hadžiću dijagnosticiran neizlečivi i neoperativni moždani tumor.

U opsežnoj odluci o suprotstavljenim zahtevima strana u postupku, Pretresno veće naglašava da je uvek težilo da postupak protiv Hadžića okonča i dovede do presude uz puno poštovanje prava optuženog. Međutim, ako zdravstveno stanje optuženog ne dopušta da se postupak nastavi i zaključi na taj način... sudije "moraju prihvatiti takvu realnost".

Većinom glasova, uz protivno mišljenje sudije Hola/Hall, veće je zaključilo da Hadžić trenutno ipak jeste procesno sposoban, razume suštinu postupka i u stanju je da u njemu učestvuje i komunicira sa braniocima. Međutim ta činjenica, kao i poodmakla faza postupka, težina zločina za koje se tereti i interes žrtava i svedoka da se slučaj zaključi presudom, po mišljenju veća ne pretežu u odnosu na "neljudskost situacije u kojoj bi Hadžić ostatak života proveo u pritvoru uprkos pretpostavke nevinosti".

Opredeljujući se između privremenog prekida i definitivne obustave postupku, veće je zaključilo da tromesečni prekid - koji se može obnavljati - bolje služi interesima pravde i više je u skladu sa dosadašnjom praksom Tribunala. Privremeni prekid omogućava veću da nastavi da prati Hadžićevo zdravstveno stanje i ostavlja otvorenom - istina malo verovatnu -mogućnost da se u slučaju poboljšanja postupak obnovi.

Istom odlukom produžen je Hadžićev boravak na privremenoj slobodi u Novom Sadu u Srbiji, pod istim uslovima i uz obavezu da se Pretresno veće svake dve sedmice izveštava o razvoju zdravlja, odnosno bolesti, optuženog.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 692

BANKAR NA PRINUDNOM RATU: Od Valjeva preko Jahorine do Srebrenice
OKO SOKOLOVO: Šta je sve Mladićev veštak za balistiku video na snimku iz Sarajeva