HomeNOVA RASPRAVA O HADŽIĆEVOM ZDRAVLJU
Pretresno Veće za 29. jul ove godine zakazalo raspravu na kojoj će medicinski eksperti, doktor Spesenijer i doktor Martel, prezentovati svoje zaključke o Hadžićevoj sposobnosti da učestvuje u postupku

Goran Hadžić u sudnici TribunalaGoran Hadžić u sudnici Tribunala

Strane u postupku koji se vodi protiv Gorana Hadžića, bivšeg predsednika vlade SAO Istočna Slavonija će se sastati u sredu,29. jula ove godine kako bi saslušali iskaze dvojice medicinskih eksperata, u oblasti neuro-psihologije i neuro-onkologije. Suđenje Goranu Hadžiću je u prekidu od oktobra prošle godine kada je utvrđeno da boluje od neizlečivog oblika moždanog tumora koji nije moguće hirurški odstraniti.

Veće je početkom aprila ove godine naložilo Sekretarijatu suda da imenuje medicinske eksperte koji će izvršiti dalje pretrage kako bi utvrdili da li se suđenje Hadžiću može nastaviti i na koji način. Tužilaštvo je, u međuvremenu, tražilo nastavak postupka sa ili bez Hadžića u sudnici čemu se odbrana protivi navodeći da suđenje treba da se prekine budući da je optuženom ostalo još svega nekoliko meseci života.

Sekretarijat je u junu ove godine imenovao doktora Pola Spesenijera/Pol Specenier, specijalistu u oblasti neuro-onkologije koji je 15. jula podneo ekspertski izveštaj o Hadžićevom zdravlju. Takođe je imenovan specijalista za forenzičku psihologiju i neuro-psihologiju doktor Danijel A. Martel/Daniel A. Martell, čiji se izveštaj o Hadžićevoj sposobnosti da učestvuje u postupku očekuje 23. jula.

Budući da je doktor Martel potvrdio da može da se pojavi u sudnici 29. jula ove godine, Veće je za taj dan zakazalo raspravu. Prethodna rasprava o Hadžićevomzdravstvenom stanju, kada su saslušani iskaze neuro-onkologa Tatjane Soute/Seute i neurologa Patrika Krasa/Patrick Cras, se najvećim delom odvijala na sednici zatvorenoj za javnost. Eksperti su tada procenili da je još rano za prognoze ali da, imajući u vidu rezultate hemoterapije, Hadžić ne može "da podnese opterećenje" koje izaziva aktivno učešće u postupku.

Bivši premijer SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem a potom i predsednik takozvane Republike Srpska Krajina se tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona iobičaja ratovanja na prostoru Istočno Slavonije od juna 1991. do kraja 1993. godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 682

NE BI ON TO URADIO: Bosiljka Mladić ne sumnja u supruga Ratka
PREMIJERA: U Zagrebu predstavljen interaktivni narativ "Oluja u Hagu"
NESTRUČNO: Džamije i crkve nisu rušene po inžinjerijskim "pravilima službe"
NEIZVESNOST: Da li će Hadžićeva bolest biti brža od pravde