HomeHADŽIĆ TRAŽI PREKID ILI OBUSTAVU POSTUPKA
Nakon poslednjeg lekarskog pregleda i Hadžićeve odluke da ne nastavi sa eksperimentalnom terapijom tumora na mozgu, životni vek optuženog procenjen je na vreme u kojem, prema odbrani, nije moguće okončati postupak. Branioci, stoga, traže prekid suđenja ili obustavu postupka na neodređeno vreme

Goran Hadžić u sudnici TribunalaGoran Hadžić u sudnici Tribunala

Odbrana Gorana Hadžića je zatražila da se postupak protiv bivšeg premijera SAO Istočna Slavonija i nekadašnjeg predsednika Republike Srpska Krajina, prekine ili obustavi na neodređeno vreme. Hadžić boluje od neizlečivog moždanog tumora i po poslednjim procenama neće još dugo ostati u životu.

Tačan podatak o vremenu koje je Hadžiću preostalo navodi se u poverljivom izveštaju Sekretara suda o zdravstvenom stanju optuženog od 8. juna ove godine. Životni vek optuženog je prethodno, u skladu sa podacima za pacijente u sličnom stanju, bio procenjen na 6 do 8 meseci, najviše godinu i po dana. Međutim, nakon poslednjeg pregleda, prognoze su očito, mnogo gore. U lekarskom izveštaju koji odbrana citira se navodi i da je Hadžić odlučio da se ne podvrgne eksperimentalnoj terapiji tumora mozga, verovatno zbog neželjenih dejstava prethodnih lekova koje je uzimao.

U danas objavljenom hitnom podnesku, odbrana navodi da više "nema izgleda" da se postupak protiv Hadžića privede kraju budući da ne postoji "šansa za oporavak". Nastavak suđenja, po odbrani, "nema opravdanja" i predstavlja "traćenje javnih sredstava. "Odbrana ukazuje da mogućnost da bi se suđenje moglo nastaviti, kod Hadžića izaziva anksioznost i kosi se sa njegovim pravom na pretpostavku nevinosti.

Pozivajući se na sudsku praksu Tribunala i nacionalnih zakonodavstava, odbrana ukazuje da - imajući u vidu prognoze - Hadžićev povratak u pritvor ne bi bio "pravičan" i kršio bi njegova osnovna ljudska prava. Branioci Zoran Živanović i Kristofer Gosnel/Christopher Gosnell zaključuju da bi "odvajanje Hadžića od porodice u danima koji su mu preostali, pozivajući ga na suđenje koje se neće okončati, bilo protivno osnovama ljudske pristojnosti".

Suđenje Hadžiću je prekinuto na početku izvođenja dokaza odbrane, u oktobru prošle godine. On se tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja na području Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema, od juna 1991. do kraja 1993. godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 677

SREBRENICA 1995-2015 (4/4): Patnje mrtvih su okončane, ali ne i patnje preživjelih