HomeHADŽIĆ NA PRIVREMENOJ SLOBODI
Žalbeno veće sudije Merona preinačilo odluku Pretresnog veća i naložilo puštanje Gorana Hadžića na privremenu slobodu do snimanja magnetnom rezonancom u Hagu, zakazanog za početak maja ove godine

Goran Hadžić u sudnici TribunalaGoran Hadžić u sudnici Tribunala

Optuženi Goran Hadžić je odlukom Žalbenog veća pušten na privremenu slobodu do datuma koji je naveden u poverljivom aneksu.Hadžić je, u žalbi, tražio da bude oslobođen do sledećeg snimanja magnetnom rezonancom, zakazanog za početak maja ove godine. Prvostepeno veće je polovinom marta odbacilo zahtev odbrane Gorana Hadžića da vreme do pregleda provede na privremenoj slobodi, naglašavajući da je postupak – mada suspendovan – i dalje u toku.

U odluci kojom prihvata žalbu odbrane, veće navodi da su sudije u prvom stepenu propustile da uzmu u obzir "humanitarne razloge" koji idu u prilog Hadžićevom zahtevu da bude pušten na privremenu slobodu. Sudije Žalbenog veća, naime smatraju da su njihove kolege dale "nedovoljnu težinu" činjenici da Hadžić boluje od neizlečivog moždanog tumora i da neće još dugo poživeti. Umesto toga, sudije Pretresnog veća su se fokusirale na medicinsku negu koja je pružena Hadžiću kao i na "potrebu da se suđenje nastavi".

Po oceni Žalbenog veća, kojim je predsedavao sudija Meron, "humanitarni razlozi" nalažu da se Hadžić pusti na privremenu slobodu u ograničenom trajanju kako bi proveo vreme sa porodicom, dok je suđenje u prekidu. Suđenje je, podsetimo, obustavljeno 20. oktobra prošle godine kada je Hadžiću dijagnostifikovan tumor nakon čega je počeo medicinski tretman.

Razumno Pretresno veće, navodi se u odluci, ne bi propustilo da uzme u obzir ocenu medicinskih eksperata koji su pregledali Hadžića i o tome javno svedočili na raspravi u februaru ove godine. Oni, naime, smatraju da bi se njegovo opšte zdravstveno stanje popravilo u porodičnom okruženju. Dalje, Veće je pogrešilo što nije dalo više značaja neželjenim efektima koji su posledica terapije a koji uključuju gubitak težine, glavobolje, slabo pamćenje, usporenost i umor. Žalbeno veće napominje da Hadžić nije dao dozvolu da se suđenje nastavi u njegovom odsustvu te je "nerealno očekivati" da će se postupak nastaviti tokom tretmana ili pre pregleda zakazanog za maj. Po oceni žalbenih sudija, Pretresno veće je donelo odluku vođeno obavezom da osigura ekspeditivnost suđenja, propuštajući da objasni kako će to postići tako što će optuženi - koji ne može da prisustvuje suđenju - ostati u Hagu.

Bivši predsednik Vlade SAO Istočna Slavonija i nekadašnji predsednik Republike Srpska Krajina, će vreme tokom boravka na privremenoj slobodi provesti u Novom Sadu, pod nadzorom lokalne policije. Optužen je za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja na više lokacija u Istočnoj Slavoniji, uključujući i poljoprivredno dobro Ovčara na kojem je, prema optužnici 20. novembra 1991. godine pogubljeno više od 200 ljudi.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 669

VOJNIČKE I ČARŠIJSKE PRIČE: Rekla-kazala o srebreničkim zločinima
ONI KOJI OSTANU SU META: Kako su razoružavana muslimanska i hrvatska sela