HomeKAKO NASTAVITI SUĐENJE HADŽIĆU UPRKOS NJEMU SAMOM
Tužilaštvo predlaže niz mera koje bi, po njima, smanjile vreme potrebno za izvođenje dokaza odbrane, bez uticaja na pravičnost suđenja i integritet postupka. Time bi suđenje Hadžiću moglo da se nastavi i okonča bez obzira na njegovo teško zdravstveno stanje

Goran Hadžić u sudnici TribunalaGoran Hadžić u sudnici Tribunala

Nakon zahteva da se u interesu pravde nastavi suđenje Goranu Hadžiću, tužilaštvo je predložilo tri koraka kojima bi, po njima, to moglo da se ostvari. Suđenje bivšem premijeru SAO Istočna Slavonija je, podsetimo, prekinuto na polovni dokaznog postupka odbrane, kada je optuženom utvrđen neizlečivi moždani tumor. Hadžić odbija da se suđenje nastavi u njegovom odsustvu.

Tužilaštvo je, navodi se u danas objavljenom podnesku, spremno da odustane od unakrsnog ispitivanja 13 svedoka odbrane, pod uslovom da odbrana ponudi njihove iskaze u pisanoj formi, bez glavnog ispitivanja. Dalje, tužilaštvo izražava spremnost da isto uradi za sve druge svedoke za koje bi to, po mišljenju odbrane, bilo moguće uraditi. Na kraju, tužilaštvo predlaže da se strane sastanu kako bi razmotrile na koji bi način bilo najbolje skratiti vreme potrebno za glavno i unakrsno ispitivanje preostalih svedoka koji bi se pojavili u sudnici.

Ukoliko budu prihvaćene, predložene mere bi značajno skratile vreme za okončanje dokazne faze postupka, a odbrani bi istovremeno bilo omogućeno da završi sa izvođenjem dokaza u skladu sa zahtevom za pravičnim suđenjem i integritetom postupka. Po predlogu tužilaštva, vreme potrebno za izvođenje dokaza bi bilo skraćeno za oko 37 sati, ili osam sudskih dana.

Mada se odbrana požalila da je izvela tek četvrtinu predloženih svedoka za čije je ispitivanje utrošila čak polovinu odobrenog vremena, tužilaštvo napominje da bi odbrana svakako morala da odustane od nekih svedoka, kao što je i tužilaštvo učinilo tokom izvođenja svojih dokaza. Odbrana bi, po tužilaštvu, trebalo da preispita svoju listu svedoka u skladu sa do sada izvedenim dokazima.

Konačno, u dokumentu se navodi da se veće još nije izjasnilo o podnescima u kojima setužilaštvo protivi usvajanju izveštaja dva veštaka odbrane kao i ponovnom pozivanju svedoka GH 012. Ako bi veće odlučilo u korist tužilaštva, dokazni postupak bi bio dodatno skraćen za oko 11 sati, smatra optužba.

Tužilaštvo stoga traži od Veća da donese potrebne odluke kako bi se predložena rešenja sprovela u delo.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 666

ODBRANA NEZNANJEM: Šta sve Vidoje Blagojević nije znao, video, čuo ili uradio
SLIKE KOJE NEDOSTAJU: Izbrisano sa video trake i iz svedokovog pamćenja
PREVREMENA SLOBODA: Da li je rad u kuhinji dokaz rehabilitacije ratnih zločinaca?