HomeODBRANA TRAŽI DETALJNE IZVEŠTAJE O HADŽIĆEVOM ZDRAVLJU
U najnovijem podnesku odbrane se navodi da Goran Hadžić teško podnosi terapiju moždanog tumora koja, u njegovom slučaju, ima brojna neželjena dejstva. Branioci, zbog toga, traže dnevno izveštavanje o zdravlju optuženog

Goran Hadžić u sudnici TribunalaGoran Hadžić u sudnici Tribunala

Odbrana Gorana Hadžić tvrdi da je hemoterapija kojoj je podvrgnut optuženi u prvoj fazi lečenja moždanog tumora, imala teška neželjena dejstva, uključujući "drastični gubitak težine, potpuni gubitak apetita, značajnu dezorijentaciju, gubitak kratkotrajnog pamćenja, teškoće u govoru, nemogućnost da vodi računa o sebi i ekstremni umor". Sve to se navodi u podnesku kojim odbrana traži "medicinski nadzor i podrobno izveštavanje o Hadžićevom zdravlju".

Odbrana je, tvrdi, došla do "zabrinjavajuće informacije" da nadležni medicinski organi ne pomažu Hadžiću da vodi računa o tome kada treba da uzima lekove a imajući u vidu da mu je kratkotrajno pamćenje narušeno, može se dogoditi da uzme preveliku ili premalu dozu.

Način medicinskog izveštavanja iz Pritvorske jedinice je, po odbrani, "manjkav". Izveštaji se podnose veću samo jednom nedeljno, ne zna se koliko je doktorskih vizita Hadžić imao, ni koji su testovi obavljeni, niti se vodi evidencija o gubitku telesne težine. Branioci smatraju da su stranama u postupku i veću neophodne detaljne i blagovremene informacije jer ne mogu biti "ostavljeni da nedelju dana tapkaju u mraku" bez informacija o zdravstvenom stanju optuženog.

Budući da Sekretarijat nije odgovorio na zahtev branilaca da im se dostavljaju podrobne i blagovremene informacije, odbrana se obraća veću i traži dnevne izveštaje koji će biti na raspolaganju sudijama, tužilaštvu i odbrani. Takođe traži informacije da li je iko pomagao Hadžiću i vodio računa o tome kako uzima lekove.

Hadžić je početkom marta počeo sa drugom turom kombinovane hemo i radioterapije čiji je cilj da ublaži tegobe izazvane neizlečivim moždanim tumorom koji mu je dijagnostifikovan u novembru prošle godine. Suđenje je od tada u prekidu ali je postupak i dalje "u toku", navedeno je u odluci kojom je odbačen zahtev odbrane da Hadžić nastavi sa lečenjem na privremenoj slobodi u Srbiji. Odbrana se juče u poverljivom podnesku žalila na tu odluku. Tužilaštvo je, u međuvremenu tražilo da se postupak u interesu pravde nastavi sa ili bez Hadžića u sudnici, o čemu će sudije odlučiti naknadno.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 665

KRHKO JE ZNANJE: Šta nije znao prvi čovek policije Republike Srpske
PISMO IZ ESTONIJE: Milan Lukić hoće nazad u Hag
"VOJNA" PIJACA: Koncentracija neprijateljske žive sile na pazarni dan