HomeHADŽIĆU PRODUŽEN BORAVAK NA PRIVREMENOJ SLOBODI
Pretresno veće uvažilo zahtev odbrane da se Goran Hadžić, nakon kratkog boravka u Hagu, vrati u Srbiju, nastavi sa lečenjem raka mozga i oporavkom od hemoterapije, uz napomenu da se mora vratiti u pritvor kada bude naložen novi lekarski pregled u sklopu odlučivanja o nastavku procesa. Izvršenje današnje odluke je, međutim, obustavljeno do rešenja o žalbi tužilaštva

Goran Hadžić u sudnici TribunalaGoran Hadžić u sudnici Tribunala

Današnjom odlukom Pretresnog veća belgijskog sudije Delvoa/Delvoie bivšem predsedniku Republike Srpska Krajina Goranu Hadžiću omogućen je ponovni boravak na privremenoj slobodi, odnosno nastavak lečenja i oporavka u Srbiji. Njemu je u novembru 2014. godine dijagnostifikovan rak mozga koji, kako se kasnije ispostavilo, nije moguće operisati, pa je pacijent podvrgnut hemoterapiji. Budući da nije pristao da se proces pred Tribunalom odvija bez njega, suđenje je u višemesečnom prekidu.

Goran Hadžić je odlukom Žalbenog veća 17. aprila pušten na privremenu slobodu, zatim se 8. maja zbog dodatnih pregleda vratio u Hag, a sada mu je, po zahtevu odbrane, dopušteno da borbu protiv bolesti i oporavak od hemoterapije nastavi u Srbiji. Odbrana je tražila da privremena sloboda potraje do avgusta ove godine, a veće je odlučilo da dopust ne uokviri tačnim datumom već navodi da će Hadžića vratiti iz Srbije za potrebe novih medicinskih pregleda i eventualnog nastavka procesa.

U podnesku kojim je tražila privremenu slobodu za Hadžića, odabrana je navela da je, po medicinskim procenama, životni vek optuženog procenjen na još 6 do 8 meseci, mada postoje dobre šanse da bude produžen na godinu i po dana.

U današnjoj odluci Pretresnog veća detaljno su navedeni strogi uslovi boravka na privremenoj slobodi. S jedne strane, zbog ozbiljnosti zdravstvene situacije zahteva se pažljivo praćenje i redovno izveštavanje o njegovom stanju, a sa druge – budući da se radi o bivšem haškom beguncu – od zemlje domaćina, Republike Srbije, očekuju se rigorozne mere nadzora Hadžićevog kretanja. U odluci se podseća da se optuženi nije dobrovoljno predao i da je suđenje u "poodmakloj fazi", što su činioci koji mogu dovesti do njegovog ponovnog bekstva.

Hadžić će, ipak, još izvesno vreme ostati u Pritvorskoj jedinici, pošto je izvršenje današnje odluke obustavljeno do rešenja o žalbi koju je najavilo tužilaštvo.

Goran Hadžić se tereti za najteže ratne zločine protiv civila i ratnih zarobljenika na području Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema počinjene od 1991. do 1993. godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 674

SREBRENICA (1/4): Jedna sedmica u julu '95.