HomeHADŽIĆEVE KOGNITIVNE FUNKCIJE "NEDIRNUTE", PAŽNJA SLABA
Nakon testiranja, doktor Danijel A. Martel, specijalista za neuro-psihologiju zaključio da su kognitivne funkcije Gorana Hadžića "nedirnute" a da su mu najveći problem "snaga" i "održavanje pažnje"

Danijel A. Martell, specijalista za forenzičku psihologiju i neuro-psihologijuDanijel A. Martell, specijalista za forenzičku psihologiju i neuro-psihologiju

Postupajući po zahtevu veća, specijalista za forenzičku psihologiju i neuro-psihologiju doktor Danijel A. Martel/Martell je 13. i 14. jula ove godine pregledao Gorana Hadžića u Novom Sadu kako bi utvrdio da li je bivši predsednik vlade SAO Istočna Slavonija sposoban za suđenje. Hadžić boluje od terminalnog, agresivnog oblika moždanog tumora.

U izveštaju koji je dostavio Sekretarijatu23. jula, doktor Martel je predočio zaključke o kojima je danas svedočio na javnoj raspravi. Odgovarajući na pitanja tužiteljice Elizabet Spelman/Elizabeth Spelman, doktor Martel je ukazao da je Hadžić razumeo da je svrha ispitivanja da se utvrdi njegova procesna sposobnost. Hadžić je tokom šest sati u dva dana odgovorio na "stotine pitanja", a radio je i test kognitivnih sposobnosti sa ukupno 567 pitanja. Nakon dva i po sata testiranja, Hadžić je zatražio da se odmori, kako bi "napunio baterije". Sledećeg jutra se požalio da mu je upitnik oduzeo mnogo energije, zbog čega se, po rečima lekara, "teže fokusirao".

Sa psihologom je razgovarao o svom bekstvu od međunarodnog suda, gubitku svesti u pritvoru, "verskim idejama" i "stotinama knjiga" koje je pročitao u poslednjih nekoliko godina. Rekao je da je tokom hemoterapije imao halucinacije, da je video "senku oca" na vratima pritvorske ćelije kao i "laserski šou".

Doktor Martel je rekao da su Hadžićeve mentalne, govorne i društvene sposobnosti očuvane, da "ima uvid" u vrstu bolesti od koje boluje, svestan je da mu je životni vek "ograničen" i da će ga porodica "nadživeti". Hadžić se brine zbog toga što se "udaljio od nekadašnje supruge" jer ne želi "sukobe između stare i nove porodice".

U odgovorima na pitanja tužiteljice, doktor Martel je rekao da nije bio upoznat sa predlozima tužilaštva da Hadžić prati postupak iz posebne prostorije, sa čestim pauzama ali bi to, po njegovoj oceni, bilo "ključno" da optuženi "uopšte bude uključen u postupak". Mada su Hadžićeve kognitivne funkcije "nedirnute", doktor Martel smatra da je njegov osnovni problem "snaga" kao i "održavanje pažnje" na duži rok. U odgovorima na pitanja branioca Gosnela/Gosnella, je pojasnio da se manjak pažnje kod Hadžića može primetiti u rasponu od "jednog minuta".

Odgovarajući na pitanja sudija, doktor Martel je rekao da je, usled bolesti, koeficijent Hadžićeve inteligencije, smanjen sa 119 na 95, da mu je kratkotrajno pamćenje mnogo više pogođeno nego dugotrajno kao i da nije "koncentrisan". Sudski psiholog, međutim, nije mogao da pruži precizan odgovor na pitanje da li će se Hadžićeve sposobnosti dalje smanjivati što, kako je rekao, zavisi od toga koje će delove mozga tumor zahvatiti.

Iskaz doktora Pola Spensijera/Specenier, specijaliste u oblasti neuro-onkologije koji je takođe pregledao Hadžića, očekuje se 21. avgusta.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 682

NE BI ON TO URADIO: Bosiljka Mladić ne sumnja u supruga Ratka
PREMIJERA: U Zagrebu predstavljen interaktivni narativ "Oluja u Hagu"
NESTRUČNO: Džamije i crkve nisu rušene po inžinjerijskim "pravilima službe"
NEIZVESNOST: Da li će Hadžićeva bolest biti brža od pravde