HomeTUŽILAC TRAŽI DOZVOLU ZA ŽALBU NA OBUSTAVU SUĐENJA HADŽIĆU
Odluka veća da obustavi suđenje Hadžiću na tri meseca, samo formalizuje već postojeće stanje, utiče na "pravičnost i ekspeditivnost postupka" i dovodi u pitanje da li će se suđenje uopšte okončati", tvrdi tužilaštvo u podnesku kojim od Žalbenog veća traži dozvolu za žalbu

Goran Hadžić u sudnici TribunalaGoran Hadžić u sudnici Tribunala

Tužilaštvo je zatražilo dozvolu za ulaganje žalbe na odluku veća kojom nalaže tromesečnu obustavu postupka u predmetu Gorana Hadžića, bivšeg predsednika vlade SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem. Po tužilaštvu, suđenje treba nastaviti bez obzira na Hadžićevo prisustvo. Hadžić je pušten na privremenu slobodu iz humanitarnih razloga, nakon što je utvrđeno da boluje od neizlečivog moždanog tumora.

Imajući u vidu Hadžićevo zdravstveno stanje i dosadašnji prekid suđenja, tužilaštvo smatra da nova obustava od tri meseca "utiče na pravičnost i ekspeditivnost postupka" i dovodi u pitanje da li će se suđenje uopšte okončati.

Tužilac navodi da je veće donelo pogrešnu odluku o obustavi postupka mada je ispravno zaključilo da je Hadžić "sposoban" za suđenje koje je u "poodmakloj" fazi i može da se završi za 6 do 7 sedmica, kao i da odbrana već zna koje dokaze namerava da uvede te da u slučaju "iznenađenja" tokom svedočenja, branioci mogu da se konsultuju sa optuženim.

I pored toga, kao i "javnog interesa" da se donese presuda o odgovornosti optuženog, veće je, navodi se u zahtevu, propustilo da se izjasni o predlogu tužilaštva da se suđenje nastavi u Hadžićevom odsustvu. Optužba podseća da pravo da se osuđenom sudi u njegovom prisustvu "nije apsolutno", te da ga treba sagledati u okviru osnovnog zadatka veća da "obezbedi pravično i ekspeditivno suđenje" i "zaštiti integritet postupka".

Veće je, navodi tužilaštvo, takođe pogrešilo zato što je u potpunosti odbacilo mogućnost suđenja putem video linka i nije razmotrilo druga rešenja za nastavak suđenja. Konačno, ukazuje tužilaštvo, veće je zloupotrebilo ovlašćenja i pogrešilo u zaključku da "odricanje tužilaštva od prava da unakrsno ispituje svedoke", ne utiče na odluku o nastavku postupka. Tužilaštvo podseća da je odustajanje od unakrsnog ispitivanja "bezuslovno" i "značajno" skraćuje vreme potrebno za okončanje postupka.

Po oceni tužilaštva, najnovijom odlukom samo se produžava i formalizuje stanje koje se nije promenilo više od godinu dana, od kako je ustanovljeno da je Hadžić oboleo. Optužba navodi da je Hadžićevo zdravstveno stanje takvo da svako odlaganje umanjuje mogućnost donošenja presude.Odluka Žalbenog veća će, zaključuje tužilaštvo, ili "pogurati" suđenje ka okončanju, ili će, i pored sposobnosti optuženog za suđenje, biti signal da će postupak biti obustavljen dok optuženi ne premine ili se iznenadno oporavi.

Tužilaštvo, stoga, traži od Žalbenog veća da "hitno" poništi odluku i naloži nastavak postupka.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 693

"PRAVI" UGAO: Balistički vještak u unakrsnoj vatri
POLUGODIŠTE: Popravljanje ocjena pred zimski raspust