HomeHADŽIĆEVI PROBLEMI SA PSIHOLOGOM
Goran Hadžić traži obustavu svakog kontakta sa pritvorskim psihologom, holandskom doktorkom koja mu je poručila da umesto za "borbu protiv tumora", iskoristi "veru u Boga" kako bi "našao snage da prisustvuje suđenju"

Goran Hadžić u sudnici Tribunala Goran Hadžić u sudnici Tribunala

Odbrana Gorana Hadžića, bivšeg premijera SAO Istočna Slavonija, je od Sekretarijata suda zatražila da psihologu Pritvorske jedinice UN zabrani svaki dalji kontakt sa optuženim.

Razlog za takav zahtev leži u razmeni koju je Hadžić navodno imao sa holandskom doktorkom tokom oporavka od prve faze hemoterapije, propisane kao tretman moždanog tumora. Nakon što joj je prilikom prve posete rekao da "se oslanja na veru u Boga koja mu je potpora u borbi protiv tumora", psiholog mu je navodno poručila da "prikupi duhovnu energiju i iskoristi veru u Boga kako bi našao snage da prisustvuje suđenju".

Odbrana smatra da je ovakav "ukor" krajnje "neprimeren" pa čak i "nasilan, imajući u vidu Hadžićevo ranjivo stanje". Branioci se pitaju zbog čega se psiholog "bavi Hadžićevim učešćem u postupku" i da li je to učinila na nečiji zahtev. U situaciji kada medicinski tretman neizlečivog moždanog tumora ostavlja teške posledice po Hadžića, takav pritisak psihologa je, navodi se, "izvan njene ekspertize, neprofesionalan i pravno neprihvatljiv".

U istom dokumentu, odbrana ukazuje da su u izveštaju lekara Pritvorske jedinice UN, pogrešno interpretirane Hadžićeve reči. Na pitanje lekara kako se oseća, Hadžić je navodno odgovorio "prilično dobro" što je, po odbrani, bio odraz njegove učtivosti a ne pravo stanje njegovog zdravlja.

Odbrana na kraju, ukazuje da je odsustvo psihologa koji govori srpski jezik, "ozbiljan propust" u pružanju podrške i nezi koja je na raspolaganju Hadžiću u "ovo, teško vreme".

Suđenje Hadžiću za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u Istočnoj Slavoniji i kasnije Republici Srpska Krajina je prekinuto u oktobru, na početku dokaznog postupka odbrane. Hadžiću je u novembru dijagnostikovan moždani tumor i propisana mu je hemoterapija koja bi trebalo da se nastavi krajem ovog meseca. Hadžić je, u međuvremenu, tražio hitno puštanje na privremenu slobodu, ali se veće još nije izjasnilo tom zahtevu. Prema izveštaju eksperata koji su, na zahtev veća, pregledali medicinsku dokumentaciju, Hadžić "ni na koji način ne može da učestvuje u postupku" a, barem za sada, ne daje ni saglasnost da se suđenje nastavi u njegovom odsustvu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 662

DOKAZ NA TANJIRU: Otkud riba na petrovdanskoj trpezi?
HAD
ŽIĆ NA ČEKANJU: Privremena sloboda, suđenje ili nešto treće?
PRESRETNUTI RAZGOVORI: Stoku prikupiti - ljude pobiti