HomeHADŽIĆ TRAŽI PRIVREMENU SLOBODU ZA LEČENJE
Goran Hadžić, bivši predsednik Vlade SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem traži od sudija da ga hitno puste na privremenu slobodu u trajanju od 12 sedmica, kako bi se kod kuće oporavljao nakon prve faze medicinskog tretmana kojem je podvrgnut u poslednjih mesec dana

Goran Hadžić u sudnici TribunalaGoran Hadžić u sudnici Tribunala

Odbrana Gorana Hadžića je zatražila hitnu privremenu slobodu za bivšeg predsednika vlade SAO Istočna Slavonija u trajanju od 12 sedmica. Po obrani, Hadžićev boravak na privremenoj slobodi bi trebalo da počne što je moguće pre, budući da je upravo okončao prvu fazu medicinskog tretmana u trajanju od 30 dana. Suđenje Hadžiću je u prekidu od oktobra prošle godine, zbog ozbiljnih zdravstvenih problema čija priroda nije javno saopštena.

U zahtevu odbrane se navodi da Hadžićev medicinski tretman zahteva odmor koji u Pritvorskoj jedinici UN nije moguć budući da ga često bude zatvorski stražari i drugi pritvorenici. Hadžić u pritvoru, navodi se dalje, nema negu i ishranu kakvu bi imao kod kuće. Odbrana navodi da Hadžić nema "interesa da beži" jer bi se time odrekao nege i lečenja i na slobodi ne bi predstavljao opasnost za žrtve i svedoke. Uzimajući sve to u obzir, odbrana smatra da bi "bilo nehumano" držati Hadžića u pritvoru u "ključnoj fazi tretmana".

Delovi dokumenta u kojima se govori o prirodi Hadžićeve bolesti i detaljima tretmana su redigovani te se ne zna od čega on tačno boluje. Odbrana, međutim, navodi primer generala Talića puštenog na privremenu nakon što je oboleo od karcinoma koji je nemoguće izlečiti ili ukloniti operativnim putem sa malim šansama da preživi narednih godinu dana ili dočeka kraj suđenja. Navodi se i primer generala Đukića u čijem je slučaju tužilaštvo tražilo povlačenje optužnice kada je procenjeno da će poživeti još nekoliko meseci. Taj tužiočev zahtev je odbačen ali je Đukić ipak oslobođen iz humanitarnih razloga.

Hadžićeva odbrana traži od medicinskog osoblja Pritvorske jedinice da obavesti veće da li su uslovi pritvora odgovarajući za njegov oporavak i u skladu sa narednim fazama tretmana kao i da ih uporedi sa uslovima kućne nege. Odbrana navodi da boravak na privremenoj slobodi nije u suprotnosti sa nalogom veća od 16. januara da se imenuju nezavisni medicinski eksperti koji će proceniti Hadžićevo zdravstveno stanje i mogućnost da učestvuje u suđenju. Ako veće smatra da nema dokaza koji idu u prilog privremenoj slobodi, odbrana predlaže da se o tome u kratkom roku izjasne i lekari i eksperti.

Suđenje Goranu Hadžiću je prekinuto nakon jednomesečnog svedočenja optuženog i iskaza nekolicine prvih svedoka odbrane. Hadžić se tereti za zločine počinjene u Istočnoj Slavoniji od juna 1991. do kraja 1993. godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 658

ŽALBENA PRESUDA: Tačka na predmet "Srebreničke petorke"
SAMOPRISLUŠKIVANJE: Mladić snimao sopstvene razgovore za istoriju i... tužioca
STOPAMA PREDAKA: Radovan Karadžić nastavlja djelo Vuka Karadžića