HomeNOVI HITNI ZAHTEV HADŽIĆEVE ODBRANE
U iščekivanju odluke o prvobitnom zahtevu za privremenom slobodom za Gorana Hadžića u trajanju od najmanje tri meseca, odbrana je podnela novi zahtev za kraćim boravkom na slobodi kako bi se optuženi pripremio za novu turu hemoterapije moždanog tumora. Prvi put javno objavljeno da je Hadžićeva bolest neizlečiva a tumor nemoguće operisati

Goran Hadžić u sudnici TribunalaGoran Hadžić u sudnici Tribunala

Odbrana Gorana Hadžića je ponovo zatražila hitno privremeno oslobađanje optuženog, ovog puta u trajanju od tri sedmice. U tom periodu, navodi se u podnesku, veće će imati dovoljno vremena da odluči o prethodnom zahtevu za privremenu slobodu koji je odbrana uputila 22. januara, a Hadžić će moći da se pripremi za novu turu hemoterapije moždanog tumora koja počinje 26. februara.

U danas objavljenom podnesku, u kojem se prvi put zvanično govori o prirodi Hadžićeve bolesti, navodi se da je optuženi ne samo "previše bolestan" da učestvuje u suđenju već je njegovo stanje toliko loše da nema opasnosti da bi mogao pobeći ukoliko bude privremeno oslobođen. Odbrana se nada da će sudije odlučiti o ovom zahtevu istom brzinom kao i o prethodnomkoji je, sudeći po današnjem podnesku, odbijen 11. februara. Odbrana se, takođe, nada da će ovog puta odluka sudija biti drugačija, posebno imajući u vidu izveštaj eksperata koji su na zahtev veća pregledali Hadžićevu medicinsku dokumentaciju.

Nalazi eksperata nisu javno objavljeni ali su donekle obelodanjeni u dokumentu kojim branioci nastoje da potkrepe zahtev za privremenu slobodu, dostavljen veću 22. januara ove godine.

Prema podnesku odbrane, eksperti su zaključili da je Hadžićevo stanje toliko loše da "ni na koji način" neće moći da učestvuje u postupku tokom četvorormesečne hemoterapije. Učešće u suđenju bi, po oceni eksperata, bilo "rizično" za Hadžića i "negativno" bi uticalo na lečenje. Odbrana, takođe, navodi da 67 do 75 odsto pacijenta u stanju sličnom Hadžićevom, u proseku ne požive duže od 17 meseci do 2 godine od uspostavljanja dijagnoze. Hadžiću je u novembru 2014 dijagnostikovan agresivni oblik moždanog tumora.

Odbrana se poziva na odluku o privremenom oslobađanju Momira Talića, u kojoj se navodi da je produžavanje pritvora "dok optuženi ne bude polumrtav... nehumano i protivno pravu".Po proceni odbrane, izvođenje dokaza moglo bi da se okonča najranije devet meseci od završetka Hadžićevog tretmana, a na presudu bi se čekalo najmanje 18 meseci.

Odbrana, na kraju, donekle modifikuje prethodni zahtev u kojem je tražila privremenu slobodu od 12 sedmica, i apeluje na veće da razmotri duži period na slobodi, najranije do maja 2015. kada će lekari ponovo proceniti zdravstveno stanje optuženog.

Tužilaštvo, međutim, smatra da se slučajevi Talića i Hadžića ne mogu porediti. Suđenje Hadžiću je, po tužilaštvu, u poodmakloj fazi i postoji šansa da bude okončano za života optuženog. Tužilaštvo smatra da bi ostanak optuženog u pritvoru omogućio veću da "ekspeditivno" privede suđenje kraju i da "izgledi" da će Hadžić "makar na kratko" biti u mogućnosti da učestvuje u suđenju, opravdavaju njegovo zadržavanje. Tužilaštvo, takođe, traži da se eksperti saslušaju u sudnici kako bi se otklonile nedoumice u vezi sa njihovim nalazima, što, po odbrani nije potrebno.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 662

DOKAZ NA TANJIRU: Otkud riba na petrovdanskoj trpezi?
HAD
ŽIĆ NA ČEKANJU: Privremena sloboda, suđenje ili nešto treće?
PRESRETNUTI RAZGOVORI: Stoku prikupiti - ljude pobiti