HomeHADŽIĆ NE PRISTAJE NA SUĐENJE U ODSUSTVU
Bivši predsednik Vlade SAO Istočna Slavonija, ne želi da se odrekne prava da bude prisutan na suđenju. Suđenje je od oktobra 2014. godine u prekidu zbog Hadžićevog lošeg zdravstvenog stanja

Goran Hadžić u sudnici TribunalaGoran Hadžić u sudnici Tribunala

Nakon što je suđenje Goranu Hadžiću privremeno prekinuto krajem oktobra prošle godine zbog bolesti čija priroda nije saopštena, strane u postupku i veće su se javno oglasili samo dva puta. Prvi put 23. januara 2015. kada je tužilaštvo zatražilo a Veće naložilo ekspertsku procenu Hadžićevog zdravstvenog stanja i drugi put nedelju dana kasnije kada je odbrana tražila hitno puštanje optuženog na privremenu slobodu.

I to je bilo sve. Mada je ekspertima naloženo da procenu Hadžićevog zdravstvenog stanja dostave veću do 13. februara, nije javno objavljeno da li su oni to učinili i kakva je njihova procena. Nije, takođe, objavljeno da li se većeizjasnilo o hitnom zahtevu za privremeno oslobađanje optuženog, podnetom još 29. januara. Budući da su od tada prošle gotovo tri sedmice, nije isključeno da je veće nešto odlučilo, ali je ta odluka poverljivog karaktera.

Danas je, međutim, objavljena kratka poruka kojom su Hadžićevi branioci Zoran Živanović i Kristofer Gosnel/Christopher Gosnell odgovorili na pitanje koje im je juče uputilo Pretresno veće. U poruci se saopštava da Hadžić ostaje pri stavu izraženom u dopisima dostavljenim veću 12. decembra prošle i 3. februara ove godine, te da ne želi da se odrekne prava da mu se može suditi isključivo u njegovom prisustvu. Drugim rečima, sudije su testirale da li bi Hadžić dao saglasnost da mu se sudi odsustvu, ali je optuženi to glatko odbio.

Kada je suđenje prekinuto, odbrana Gorana Hadžića, bivšeg predsednika Vlade SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem i kasnije predsednika Republike Srpska Krajina je ispitivala prve svedoke čijim je iskazima nameravala da ospori optužbe za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u Istočnoj Slavoniji od juna 1991. do kraja 1993. godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 661

LOGOR TRNOPOLJE: Koliko se prijedorskih mesara zvalo Slavko
LOGOR MANJAČA: Zabranjen ulazak mrtvima
GOLI I MRTVI: Kako dostojanstveno pokopati ubijene civile