HomeŠUŠA: OVČARA JE TRAGEDIJA I ZA PORODICE I ZA SRPSKI NAROD
Bivši ministar pravde u Hadžićevoj vladi Vojin Šuša negira sugestiju tužilaštva da su premijer i drugi učesnici sastanka u vukovarskom Veleprometu 20. novembra 1991. godine znali "šta se dogodilo na Ovčari ali to nisu hteli javno razotkriti". "Da sam znao za Ovčaru preduzeo bih sve da se taj događaj istraži. On nije samo tragedija za porodice, već i za moj narod", kaže Šuša o ubistvu 200 zarobljenika iz vukovarske bolnice

Vojin Šuša, svjedok odbrane Gorana Hadžića Vojin Šuša, svjedok odbrane Gorana Hadžića

Poslednja tema u višednevnom unakrsnom ispitivanju Vojina Šuše, bivšeg ministra pravde u SAO Istočna Slavonija i Republici Srpska Krajina bio je sastanak vlade u vukovarskom Veleprometu 20. novembra 1991. godine. Šuša je u glavnom ispitivanju detaljno govorio o tom sastanku, tvrdeći da je njime predsedavao oficir bivše JNA Milorad Vojinović koji je, navodno, rekao da su "ratni zločini u isključivoj nadležnosti vojske". Na sastanku, naglasio je Šuša u glavnom ispitivanju, "nije bilo reči o fizičkoj eliminaciji" zarobljenika.

Odgovarajući na pitanja tužioca, Šuša je potvrdio da je Goran Hadžić došao na sastanak u pratnji Željka Ražnatovića Arkana jer je "put bio nesiguran". Potvrdio je, takođe, sugestiju da je Arkanova uloga na sastanku bila da ojača Hadžićevu poziciju pred vojnim vođama.

Tužilac je potom sugerisao da su "strasti na sastanku bile uskovitlane" i da je Hadžić insistirao da među zarobljenicima ima "ozbiljnih kriminalaca koje treba izvesti pred sud". U izjavi koju je nakon sastanka dao dnevniku "Politika", Hadžić je potvrdio da je postignut dogovor da će se zarobljenicima suditi u Vukovaru. Šuša tvrdi da na sastanku ništa nije dogovoreno već je Hadžić dao "političku izjavu koja ne odgovara događajima". Hadžić je, kaže, na sastanku rekao da "manja grupa čini zločine" i da "vlada ne poistovećuje hrvatski narod sa zločinima". Po tužiocu, Šuša je tu rečenicu dodao svom svedočenju tek ove godine a nije je pominjao ni 1998. u svedočenju u predmetu bivšeg vukovarskog gradonačelnika Slavka Dokmanovića niti u izjavi Hadžićevoj odbrani iz avgusta 2014.

Tužilac je, zatim, predočio neformalni zapisnik sa sastanka u Veleprometu po kojem je glavna tema bila da li zarobljenike treba prebaciti u Srbiju. Šuša i Arkan su, navodi se u dokumentu, bili protiv toga da se zarobljenici šalju u Sremsku Mitrovicu jer lokalni (vukovarski) Srbi imaju "svoju policiju i sudstvo". Suša to negira i tvrdi da je neformalni zapisnik "list papirića iz notesa vojnog obaveštajca" koji je mogao da "napiše bilo ko, bilo gde i bilo kada".

Na primedbu tužioca da se u Vukovaru početkom 1992. godine govorilo o masovnoj grobnici na Ovčari i ubistvu oko 200 zarobljenika odvedenih iz vukovarske bolnice, Šuša je odgovorio da se nije govorilo "ko je u grobnici" već "samo da ona postoji". Tužilac je potom sugerisao da vlada ništa nije učinila kako bi policija i sudstvo istražili šta se dogodilo na Ovčari. Istražne radnje su, ukazao je Šuša, bile u rukama policije a vlada time "nije trebalo da se bavi". Konačno, na sugestiju tužilaštva da su svi učesnici sastanka na Veleprometu 20. znali "šta se dogodilo na Ovčari ali to nisu hteli javno razotkriti", Šuša je odgovorio da je to "suprotno od istine". "Da sam znao za Ovčaru preduzeo bih sve da se taj događaj istraži. On nije samo tragedija za porodice, već i za moj narod", rekao je Šuša čije se višednevno svedočenje nastavlja sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 647

"SABIRNI CENTRI" : U logoru sigurnije, na liniji fronta zabavnije
ČEMU SLUŽE BRANIOCI: Pacifističko opravdanje za ubijanje neprijateljskih civila
"NEĆU KUĆI": Zoran Žigić ne želi da se vrati u Republiku Srpsku