HomeSEKSUALNO NASILJE U LOGORU BEGEJCI
U nastavku svedočenja na suđenju Goranu Hadžiću, psihijatar Mladen Lončar rekao da su žene zatočene u logoru Begejci u Srbiji bile žrtve seksualnog nasilja, da je među zatočenicima bilo dečaka i staraca i da su logoraši postavljani za sobne starešine pod pretnjom batina morali da tuku druge zatvorenike

Mladen Lončar, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću Mladen Lončar, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću

Pored dečaka, muškaraca i starijih ljudi, u logoru Begejci, kod Zrenjanina, u Srbiji je bilo zatočeno i oko 30 žena koje su redovno bile izložene seksualnom nasilju. Psihijatar Mladen Lončar je rekao da su se te žene, starosti od 20 do 80 godina, osećale kao "privatne prostitutke". Lončar je i sam bio zatočen u logoru Begejci a o traumama koje je preživeo svedočio je na suđenju Goranu Hadžiću, bivšem predsedniku Vlade SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem.

Svedok je rekao da je najmlađi zatočenik tog logora bio mentalno zaostali četrnaestogodišnji dečak koji je bio prinuđen da pred kamerama beogradske i novosadske televizije "recituje kako je ubijao" Srbe. Većina zatočenika je bila hrvatske nacionalnosti ali se u Begejcima nalazilo i nekoliko Rumuna kao i nekolicina državljana Šri Lanke koji su bili na proputovanju tim prostorima. Oni su, rekao je svedok, bili nenaviknuti na hladnoću, nisu poznavali jezik i bili su primorani da pevaju srpske pesme. Opisao je da su jednom prilikom bili toliko pretučeni da su ga stražari pozvali da proveri da li su živi.

Logor su, rekao je Lončar, izgradili zatočenici iz Valpova, nazvani "skupina pionira", koji su postavili žice oko štale u kojoj su držani zarobljenici. Begejci su, po svedoku, ličili na "koncentracioni logor" a takvom utisku je doprinosilo i postojanje takozvanih sobnih starešina, logoraša koji su, pod pretnjom batina, morali da tuku druge zatvorenike.

Lončar je ostao u Srbiji do 10. decembra 1991. godine kada je razmenjen za pripadnike grupe Labrador koju su činili oficiri KOS uhapšeni u Zagrebu, u oktobru 1991. godine. Uoči razmene, Lončar je iz Begejaca prebačen u vojno istražni zatvor u Beogradu odakle je avionom uz pratnju generala Aleksandra Vasiljevića, bivšeg načelnika Uprave bezbednosti JNA, prebačen u Hrvatsku.

U unakrsnom ispitivanju, Lončar je rekao da je Vasiljević "morao" da vidi da su ga vojnici JNA udarali pre ulaska u avion. Vasiljević se, rekao je, u avionu ponašao kao da se ništa nije dogodilo i delio je ljudima cigarete. Svedok je takođe potvrdio sugestiju branioca da su pripadnici KOS imali negativnu reputaciju zbog krivičnih dela koja su činili.

Suđenje Goranu Hadžiću optuženom za zločine u Istočnoj Slavoniji biće nastavljeno u ponedeljak.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 600

STRES U SUDNICI: Šta je i ko je digao pritisak Ratku Mladiću?
BISERI: Vedrija strana Haškog tribunala