HomeMUČILIŠTE U ZGRADI CRVENOG KRSTA
Na suđenju Goranu Hadžiću, svedok Ivan Gašparović opisao kako je, nakon zauzimanja Vukovara, 18. novembra 1991. godine, odveden u zgradu Crvenog krsta u Dalju koja je zbog brutalnog postupanja prema zatočenicima nazvana "Mučilište"

Ivan Gašparović, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću Ivan Gašparović, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću

Iskaz svedoka sa pseudonimom GH 168 koji se odvija na sednici u potpunosti zatvorenoj za javnost, jutros je prekinut kako bi veće saslušalo svedočenje Ivana Gašparovića putem video konferencijske veze iz Osijeka.

Nakon što je u dokaze uvedena izjava koji je svedok u maju ove godine dao istražiteljima, tužiteljica je postavila nekoliko kratkih pitanja iz kojih se moglo zaključiti da su pripadnici JNA 18. novembra 1991. godine transporterom odveli svedoka iz okoline Vukovara u dvorište Crvenog krsta u Dalju.

U tom objektu, nazvanom "Mučilište", ljudi su bili "premlaćivani do nesvesti" i primoravani da pevaju srpske pesme a Gašparović je, zbog batina, ostao bez nekoliko zuba. Opisao je da su pretučeni morali da stanu u red a onda bi neko od zatočenika, "pod pretnjom likvidacije" potkazivao ko je bio pripadnik Zbora narodne garde. Saslušavali su ga sudije, oficiri JNA i advokat Grujo Amidžić.

Gašparović je narednog dana, 19. novembra 1991. iz zgrade Mesne zajednice u koju je prebačen video ubistvo sugrađana u dvorištu a potom je po nalogu stražara, utovarivao njihova tela u kamion. Gašparović se prisetio da je te noći padala kiša i niz ruke mu se slivala krv od "unakaženih teških tela" koja nije mogao da prepozna.

Na kraju ispitivanja, svedok je rekao da se njegova ćerka pre rata družila sa mladićem sa nadimkom Jutro koji je tokom rata bio u lokalnoj srpskoj Teritorijalnoj odbrani. Gašparović je rekao da ga je taj mladić "potražio" u zatočeničkom objektu ali je ostalo nejasno da li je njegovom zaslugom svedok i danas živ. Tela ubijenih u "Mučilištu" su pronađena na poljoprivrednom dobru Lovas, nedaleko od Dalja.

U kratkom unakrsnom ispitivanju, branilac je upoređivao izjavu svedoka sa dokumentima u posedu odbrane. Po tim dokumentima, pojedini događaji - poput samoubistva jednog zatočenika - se nisu odvijali u vreme koje je naveo svedok. Gašparović je takođe rekao da je u "Mučilištu" video izvesnog Slavoljuba Sremca, za kojeg odbrana tvrdi da tih dana nije bio u Dalju.

Nakon Gašparovića, na zatvorenoj sednici je nastavljen iskaz zaštićenog svedoka GH 168.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 600

STRES U SUDNICI: Šta je i ko je digao pritisak Ratku Mladiću?
BISERI: Vedrija strana Haškog tribunala