HomeHADŽIĆEVA ODBRANA OSPORAVA NEPRISTRASNOST VASILJEVIĆA
Sugerišući da je kao "ponosni general JNA" imao "emotivni odnos prema toj vojsci", Hadžićev branilac dovodi u pitanje objektivnost bivšeg načelnika Uprave bezbednosti Aleksandra Vasiljevića. Na njegovu nepristrasnost bi, po odbrani, mogla da utiče i optužnica podignuta protiv njega u Hrvatskoj, kao i značajno mesto u optužnici protiv Miloševića

Aleksandar Vasiljević, svjedok na suđenju Goranu HadžićuAleksandar Vasiljević, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću

Na početku unakrsnog ispitivanja bivšeg načelnika Uprave bezbednosti JNA Aleksandra Vasiljevića, branilac Gorana Hadžića je pokušao da dovede u pitanje objektivnost svedoka. Na to ga je podstakla Vasiljevićeva izjava da je "ponosan" na sebe i druge oficire JNA koji su "svojom voljom izabrali profesionalnu službu u vojsci". Po braniocu, "emotivan odnos prema JNA" i hrvatska optužnica protiv Vasiljevića za ratne zločine 1991. godine, utiču na objektivnost svedoka.

Vasiljević je odgovorio da "ništa nije uticalo na njegov iskaz" i da mu "protok vremena" omogućava da bude objektivan u odnosu na zločine za koje se tereti bivši predsednik SAO Istočna Slavonija. Smatra, takođe, da mu je podizanje optužnice omogućilo da "šire sagleda stvari" pošto je imao uvida u arhive. Branilac se pozvao i na izveštaj Komisije za saradnju sa Tribunalom Generalštaba VJ i saveznog Ministarstva odbrane u kojem se navodi da treba "nastaviti sa pripremama svedoka i optuženih u predmetima koji se vode pred Tribunalom". "Niko mene nije pripremao, samo sam ja mogao njih da pripremam", odbrusio je Vasiljević.

Vasiljević je opisao kako se sam "javio" kancelariji Tribunala u Beogradu nakon što je saznao da je protiv Miloševića podignuta optužnica za zločine u Hrvatskoj, u kojoj se među učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata navodi i njegovo ime. Tom prilikom je, kaže, haškim istražiteljima "izneo masu stvari koje su mogle da pojasne ukupne okolnosti" i pored toga što su ga u Upravi bezbednosti ubeđivali da to ne radi i što je u Komisiji postojao "otpor u odnosu na sve koji su hteli da otvoreno i iskreno govore o tome šta se događalo".

Budući da je svedok juče odbacio odgovornost vojnih organa za procesuiranje zločina koje su počinili dobrovoljci, teritorijalna odbrana i paravojska, branilac je predočio dokument Živote Panića, komandanta Prve vojne oblasti bivše JNA, po kom "svako ko vrši zločin na teritoriji jedinice, mora da bude uhapšen i da se protiv njega preduzmu zakonske mere". Po Vasiljeviću, Panić je "imao dobru nameru" ali je iskoristio pogrešnu formulaciju – u dokumentu je trebalo napisati da se lica "zadrže" ali ne i da se "uhapse".

Vasiljević se takođe nije saglasio sa odredbom Zakona o narodnoj odbrani da je "pripadnik oružanih snaga svako ko oružjem učestvuje u otporu protiv neprijatelja". Po Vasiljeviću, to znači da su "lovac sa lovačkom puškom" i "hajduk koji pruža inokosni otpor" mogli da budu smatrani pripadnicima oružanih snaga što, smatra, nije tačno.

Unakrsno ispitivanje generala Vasiljevića biće nastavljeno sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 599

PREBROJAVANJE KOSTIJU: Kako doći do minimalnog broja žrtava?
ČIJI SI TI MALI?: I vojska i civili se odriču Arkana
ŠTA MUČI OPTUŽENE: Oralno zdravlje i volja gospodnja
MLADIĆEV IZBOR: I ko hoće i ko neće... moraće da ode