HomeU KRAJINI NIŠTA BEZ HADŽIĆEVOG ZNANJA
"Na području Krajine se ne događa puno toga bez mog znanja", rekao je bivši lider krajinskih Srba Goran Hadžić kanadskom oficiru Frederiku Nouzvortiju prilikom slučajnog susreta u Kninu. To su reči koje se teško zaboravljaju, tvrdi Nouzvorti

Frederic Noseworthy, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću Frederic Noseworthy, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću

Nekadašnji komandant kanadskog kontingenta Posmatračke misije Evropske zajednice (ECMM/PMEZ) Frederik Nouzvorti/Frederic Noseworthy je u kratkom svedočenju na suđenju Goranu Hadžiću opisao nekoliko sastanaka Zajedničke komisije održanih u jesen 1992. godine. Cilj sastanaka je bilo rešavanje pitanja takozvanih ružičastih zona a prisustvovali su im predstavnici PMEZ i zaraćenih strana.

Nouzvortije objasnio da su ružičaste zone bile sporne teritorije između zvanične linije prekida vatre i zona pod zaštitom Ujedinjenih nacija. Rekao je da su njihove granice bile dobro definisane jer je i linija prekida vatre bila jasno određena.

Prema dokumentu od 20. septembra 1992. godine, Zajednička komisija je trebalo da "nadgleda uspostavljanje hrvatske vlasti u ružičastim zonama". Hrvatska je, rekao je svedok, nameravala da uspostavi suverenitet u tim područjima u kojima je "teško naoružana srpska specijalna policija" nastojala da zadrži kontrolu. Te su snage, rekao je, imale paravojni karakter i njihovo prisustvo je zastrašivalo nesrpsko stanovništvo.

Nouzvorti je, takođe, opisao susreta sa Goranom Hadžićem u Kninu koji se, kako je rekao "teško zaboravlja". Hadžić mu je, tvrdi, tada rekao da se na području Krajine "ne događa puno toga bez njegovog znanja".

Branilac je ukazivao da je Hrvatska kršila sporazume o prekidu vatre i preduzimala niz ofanziva na koje su krajinski Srbi morali da odgovore kako bi se zaštitili. Da su se razoružali, kako je bilo predviđeno mirovnim planom, ne bi mogli da odgovore na napade, ukazao je branilac. Takođe je sugerisao da srpsko stanovništvo nije imalo poverenja u mirovne snage UN kao i da su Srbi u procesu razoružavanja videli "priliku za Hrvatsku da zauzme zaštićene zone".

Branilac je takođe ukazivao da je Vensov mirovni plan predviđao povratak hrvatskih izbeglica u Istočnu Slavoniju, u kuće koje su bile naseljene srpskim izbeglicama iz Zapadne Slavonije dok se o obrnutom procesu, po njemu, nije raspravljalo. Takođe je citirao dokument u kojem se navodi da se komandant mirovnih snaga plaši da je naseljavanje Istočne Slavonije srpskim stanovništvom "deo mera da se promeni nacionalni sastav na tim područjima". Svedok je odgovorio da je postojao plan povratka ali da ga nijedna strana nije poštovala.

Suđenje Goranu Hadžiću, optuženom za zločine počinjene u Istočnoj Slavoniji i Republici Srpska Krajina nastavlja se u ponedeljak iskazom novog svedoka tužilaštva.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 598

S NEBA I/ILI ZEMLJE: Rezervne teorije porekla eksplozije na Markalama
ŽRTVA SOPSTVENE PROPAGANDE: Hadžić je verovao da će zauzeti Zagreb
RATNA ETIKECIJA: Ko tebe Turčinom ti njega četnikom!