Home"SLUČAJNI" SVEDOK TORTURE NA OVČARI
Bivši komandant 80. motorizovane brigade JNA Milorad Vojinović na suđenju Goranu Hadžiću opisao kako se "slučajno" zatekao na Ovčari gde je prisustvovao premlaćivanju zarobljenika dovedenih iz vukovarske bolnice 18. novembra 1991. godine. Ti zarobljenici su tokom noći pogubljeni na obližnjem stratištu Grabovo

Milorad Vojinović, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću Milorad Vojinović, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću

Svedočeći na suđenju Goranu Hadžiću, bivšem predsedniku SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem (SBZS), penzionisani pukovnik JNA Milorad Vojinović je opisao šta je 20. novembra 1991. godine zatekao u hangaru na Ovčari. Vojinović je o tome već svedočio na suđenjima vukovarskoj trojki oficira bivše JNA kao i na suđenju lideru srpskih radikala Vojislavu Šešelju. Više od 200 zarobljenika dovedenih iz vukovarske bolnice su tokom noći u grupama odvoženi na obližnje Grabovo i pogubljeni a njihova su tela zakopana u masovnu grobnicu.

U vreme vukovarske operacije, Vojinović je komandovao 80. motorizovanom brigadom JNA u čijoj se zoni odgovornosti nalazila i Ovčara. Brigada je dejstvovala je u okviru Operativne grupe Jug, kojom je komandovao pukovnik Mile Mrkšić, osuđen na 20 godina zatvora za pomaganje i podržavanje ubistva ratnih zarobljenika.

Vojinović tvrdi da se na Ovčari zatekao "slučajno". Kaže da mu je "došla ideja" da obiđe komandanta Lakog artiljerijskog diviziona PVO koji se nalazio na tom prostoru. Pošto je video autobuse za koje "nije znao odakle" dolaze, otišao je do hangara da vidi šta se dešava. Video je da iz autobusa izlaze "bolničari, zarobljenici" i prolaze kroz špalir sastavljen od 10-15 vojnika i pripadnika Teritorijalne odbrane koji su ih "udarali, gurali i psovali". Kaže da je pokušao da zaštiti te ljude ali su ga teritorijalci upozorili da se ne meša jer su to "njihovi zarobljenici s kojima on nema ništa".

Vojinović je, zatim, otišao u komandu Operativne grupe Jug i referisao pukovniku Mrkšiću šta je zatekao na Ovčari, a ovaj ga je upitao šta je uopšte tamo tražio.

Nakon što se Gardijska brigada povukla iz Vukovara, Vojinović je dobio zadatak da uspostavi komande mesta. Tvrdi da je civilna vlast "slabo funkcionisala" i nije imala uslove za rad. Takođe, rekao je, "sudstvo, istrage i krivični postupci" nisu postojali a "političke, nesudske zadatke" su obavljali vojni organi za moral. Vojinović je potvrdio da su lokalni funkcioneri civilnih vlasti imenovani na osnovu iskazane lojalnosti a neobrazovanja.

Hadžićev branilac je počeo unakrsno ispitivanje svedoka koje će se nastaviti sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 588

NISU KRIVI: Oslobođeni bivši šefovi tajne službe Srbije
KRIVI: Osuđeni nekadašnji čelnici Herceg Bosne
RADNO I PARADNO: Tribunal proslavio dvadeseti rođendan