HomeKNIN I PALE FINANSIRANI "ISKLJUČIVO IZ BEOGRADA"
Nakon pregleda nekoliko hiljada stranica dokumenata, ekspert tužilaštva za finansije Morten Torkildsen je zaključio da su Republika Srpska Krajina i Republika Srpska "manje više isključivo finansirani iz Beograda"

Morten Torkildsen, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću Morten Torkildsen, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću

U izveštajima koje je na zahtev tužilaštva sačinio za suđenja Slobodanu Miloševiću i Momčilu Perišiću, norveški finansijski ekspert Morten Torkildsen je zaključio da su Republika Srpska i Republika Srpska Krajina "manje-više isključivo finansirane iz Beograda". To je danas ponovio i na suđenju Goranu Hadžiću, bivšem premijeru SAO Istočna Slavonija i nekadašnjem predsedniku samozvane RSK.

Torkildsen je rekao da je početkom 1991. godine budžet SFRJ finansiran kroz poreze ali se već u drugoj polovini godine prešlo na finansiranje iz primarne emisije koja je štampana pod kontrolom Narodne banke Jugoslavije (NBJ). Početkom 1992. NBJ je počela ubrzano da štampa novac koji je, po Torkildsenu, između ostalog korišćen za finansiranje budžetskog deficita RSK i RS kao i za materijalnu podršku Srpskoj vojsci Krajine (SVK) i Vojsci Republike Srpske (VRS). To je, rekao je, bilo očigledno iz dokumenata koje je pregledao.

Tužiteljica Liza Birsej/Lisa Biersay je predočila niz dokumenata koji govore o načinu finansiranja i količini sredstava koja je Beograd izdvajao za finansiranje SVK. U dokumentu koji šalje predsedniku Miloševiću, Goran Hadžić traži finansijska sredstva za nabavku municije i tehničko održavanje oružja i žali se da nije u poziciji da "finansira te službe" već očekuje da će to činiti SRJ.

U sastavljanju izveštaja, Torkildsen se, između ostalog, koristio zapisnicima sa sednica Vrhovnog saveta odbrane SRJ koji, po svedoku, često govore o finansiranju VRS i SVK, označenih kao "ogranci" Vojske Jugoslavije. U zapisnicima se navodi da "ogromna sredstva odlaze za RS i RSK" kojima se pored novca šalju hrana, municija, rezervni delovi, odeća i ljudstvo. Torkildsen je rekao da zapisnici sa sednica najvišeg vojno-političkog tela u SRJ pokazuju da su oficiri VRS i SVK finansirani iz Beograda.

U unakrsnom ispitivanju, branilac je sugerisao da je Željko Ražnatović Arkan bar do 17. januara 1992. plaćao sopstvene račune. To je rekao je, suprotno zaključku iz Torkildsenovog izveštaja da je Hadžićeva vlada podržavala Arkana. Torkildsen je rekao da ne može to u potpunosti da potvrdi bez uvida u druge dokumente ali da na osnovu jednog predočenog dokumenta vidi da "ima naznaka" za tvrdnju da Arkana u tom periodu nije plaćala Vlada SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem.

Goran Hadžić se tereti za zločine koje su srpske snage, uključujući i Arkanovce, počinile na prostoruHrvatske od juna 1991. do kraja 1993. godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 588

NISU KRIVI: Oslobođeni bivši šefovi tajne službe Srbije
KRIVI: Osuđeni nekadašnji čelnici Herceg Bosne
RADNO I PARADNO: Tribunal proslavio dvadeseti rođendan