HomeKAKO JE GORAN STOPARIĆ IZBEGAO OVČARU
Bivši dobrovoljac na vukovarskom ratištu opisao kako je 20. novembra 1991. godine bio dežuran u komandi jedinice Leva Supoderica i utvrđivao njeno brojno stanje, dok je komandant jedinice Milan Lančužanin "Kameni" i komandiri četa bili na Ovčari gde se dešavalo "nešto što ne bi trebalo da se dešava"

Goran Stoparić, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću Goran Stoparić, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću

U nastavku iskaza na suđenju Goranu Hadžiću, bivši dobrovoljac na vukovarskom ratištu Goran Stoparić opisao šta se događalo na komandnom mestu odreda Leva Supoderica 20. novembra 1991. godine. Hadžić se, kao tadašnji premijer SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem (SBZS) se, pored ostalog tereti i za ubistvo više od 190 ljudi koji su 20. novembra 1991. godine iz vukovarske bolnice odvedeni najpre u kasarnu JNA a potom na poljoprivredno dobro Ovčara i pogubljeni.

Stoparić tvrdi da je tog dana bio dežuran u komandi jedinice, sastavljene uglavnom od Šešeljevaca, te da je komandant Teritorijalne odbrane Vukovara Miroljub Vujović nekoliko puta pokušao da stupi u kontakt sa komandantom Leve Supoderice Milanom Lančužaninom i drugim komandirima četa koji su bili u ratnom štabu Srpske radikalne stranke u Beogradu. Vujović je, po svedoku, odgovarao vladi SAO SBZS na čijem je čelu bio optuženi.

Lančužanin, Predrag Milojević zvani "Kinez", Predrag Dragović "Ceca", Marko Ljuboja "Mare" i Goran Valjarević sa nadimkom mali "Džo" su se vratili u Vukovar u večernjim časovima 20. novembra 1991. godine. Po dolasku u štab, Lančužanin je, navodno, tražio od Stoparića da utvrdi brojno stanje jedinice pošto se na Ovčari "dešava nešto što ne bi trebalo da se dešava". Nakon nekoliko sati se, kaže, znalo da je bilo "streljanje širih razmera" a sutradan je saznao i gde se pogubljenje odigralo. Stoparić tvrdi da mu je jedan od vojnika Đorđe Šoškić zvani "Žorž" rekao da je "noževima klao na Ovčari". Lančužanin, Milojević, Dragović, Ljuboja, Valjarević, Šoškić kao i još deset osoba su pred sudom za ratne zločine u Beogradu osuđeni na višegodišnje kazne zbog zločina na Ovčari.

U unakrsnom ispitivanju, Hadžićev branilac Zoran Živanović je ukazivao na razlike u svedočenju i izjavi koju je Stoparić dao istražiteljima tužilaštva. Branilac je posebno insistirao da svedok objasni da li je Lančužanin bio na Ovčari u podne ili u večernjim časovima. Do kraja unakrsnog ispitivanja nije razjašnjeno kako su se stvari tačno odvijale. Stoparić tvrdi da mu je Lančužanin rekao da je bio na Ovčari da potraži Vujovića, da su tamo ostali dva sata, nakon čega su se vratili u komandu.

Stoparić je danas, takođe, objasnio da se uoči pokretanja postupka u Beogradu nekoliko puta sastao sa Lančužaninom i drugim učesnicima događaja u Ovčari kako bi usaglasili priče. Zvali su i Veselina Šljivančanina, načelnika bezbednosti Gardijske brigade, osuđenog na deset godina zatvora za zločine u Ovčari, kojeg svedok smatra "nevinom žrtvom dešavanja".

Lančužanin im je, navodno, na tim sastancima rekao da krivicu treba svaliti na Teritorijalnu odbranu Vukovara i dobrovoljce, kao i da po svaku cenu treba odbraniti Šljivančanina i JNA kako Srbija ne bi morala da prizna umešanost. U suprotnom, govorio im je Lančužanin, "naši će se unuci rađati dužni Hrvatskoj".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 586

POGREŠNA DIJAGNOZA: Propali pokušaj diskreditacije Milana Babića
ŽIVOT BEZ NADE: Ispovest srebreničkih majki
ŽALBA I ŽALJENJE: Izvinjenje generala Đorđevića kosovskim žrtvama