HomeHRONOLOGIJA PROGONA
Bivši gradonačelnik Iloka Stipan Kraljević na suđenju Goranu Hadžiću opisao kako je zaoštrena situacija u Iloku i okolnim selima kulminirala ultimatumom JNA da stanovništvo preda oružje ili će vojska ući u grad. Stanovništvo se, kaže svedok, opredelilo za masovni odlazak iz grada

Stipan Kraljević, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću Stipan Kraljević, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću

U svedočenju na suđenju Goranu Hadžiću, bivši gradonačelnik Iloka Stipan Kraljević je opisao kako je zaoštrena situacija u Iloku i okolnim selima u leto i jesen 1991. kulminirala masovnim odlaskom stanovništva u oktobru te godine. Hadžić se, između ostalog, tereti za zločine počinjene u Iloku u vreme dok je obavljao dužnost premijera SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem (SBZS).

Najpre je, rekao je Kraljević, oskrnavljeno pravoslavno groblje što je stanovništvo Iloka shvatilo kao "provokaciju". Potom je početkom maja 1991. usledilo ubistvo 12 policajaca u Borovo selu, postavljanje kontrolnog punkta na mostu ka Bačkoj Palanci i ulazak tenkova JNA u predgrađe Iloka. Nakon proglašenja nezavisnosti Hrvatske u junu 1991. godine, pojedini Srbi iz Iloka su tvrdili da im je sigurnije da spavaju u Bačkoj Palanci a srpski policajci su odbili da "nose hrvatski grb na kapama". U julu 1991. je usledila višednevna razmena vatre između JNA, pripadnika hrvatskog MUP i Zbora narodne grade, granatiran je niz objekata u Iloku, uključujući i toranj katoličke crkve, da bi u avgustu 1991. avijacija JNA počela da dejstvuje po Vukovaru.

Na primeru Tovarnika, Kraljević je ukazao na obrazac zauzimanja gradova Istočne Slavonije i Zapadnog Srema. JNA je u septembru 1991. stanovništvu postavila ultimatum da se preda, potom je usledilo granatiranje a onda je vojska "jednostavno" ušla u selo sa tenkovima i pešadijom uz pratnju paravojnih jedinica. Slično se dogodilo i u drugim selima u Zapadnom Sremu na putu vojske ka Vukovaru – u Tovarniku, Ilači, Lovasu, Sotinu, Bapskoj, Berku, Čakovcima, Tompojevcima, Mikluševcima...

Pregovori o predaji Iloka između JNA i civilnih vlasti vođeni su u oktobru 1991. godine. Vojska je tražila predaju oružja a Iločani su organizovali referendum na kojem su glasali za masovno iseljavanje iz grada. Konvoji su, rekao je Kraljević, krenuli iz Iloka 17. oktobra uz garanciju vojske da će svi koji žele moći da napuste grad. Pojedinci su, međutim, ipak izdvojeni iz konvoja i završili su u logoru za ratne zarobljenike u Begejcima, u Srbiji.

Branilac je u unakrsnom ispitivanju postavio samo nekoliko pitanja, kojima je sugerisao da je vojska formirala komande mesta na području Istočne Slavonije kao i da srpski policajci nisu pristali da nose kape sa šahovnicom, što je svedok potvrdio. Budući da je tužilaštvo ispitalo sve svedoke planirane za ovu sedmicu, suđenje Goranu Hadžiću biće nastavljeno u ponedeljak.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 589

INSAJDER: Da li je i kako Mladić gestikulirao u Sandićima?
NEINFORMISANOST: Predsednika nije niko obavestio o zločinima
ČUDO NA STRATIŠTU: Sedmogodišnjak koji je preživio streljanje u Orahovcu
ZAHVALNOST TRIBUNALU:Hag umjesto vječnih lovišta