HomeHADŽIĆEVE VEZE I SASTANCI
Bivši vozač u MUP Srbije Milomir Kovačević svedoči o Hadžićevim vezama i sastancima sa Željkom Ražnatovićem Arkanom, Radovanom Stojičićem Badžom i Radetom Leskovcem, liderom srpskih radikala u SAO Istočna Slavonija

Milomir Kovačević, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću Milomir Kovačević, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću

Nakon iskaza na suđenjima generalu Momčilu Perišiću i nekadašnjim šefovima Državne bezbednosti Srbije Stanišiću i Simatoviću, bivši vozač u MUP Srbije Milomir Kovačević se vratio u Hag kako bi svedočio u predmetu Gorana Hadžića, bivšeg predsednika Vlade SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem. Kovačevićeva jedinica je bila raspoređena na tom prostoru.

Na početku svedočenja Kovačević je uneo niz izmena u izjavu koju je 2003. godine dao istražiteljima tužilaštva. Ispravke se odnose na krivične postupke koji su vođeni protiv njega kao i na njegova posredna saznana o učesnicima u događajima u Istočnoj Slavoniji 1991. godine. Svedok je rekao da je od kolega iz MUP saznao da su dobrovoljci iz Srbije i "ljudi iz srpskog DB" bili na prostoru Istočne Slavonije kao i da je u jednom trenutku, od magacionera iz jedinice, obavešten da treba da "sledi naređenja službe Državne bezbednosti".

Kovačević je potom rekao da se Hadžić sastajao sa Radetom Leskovcem, liderom lokalnih radikala u Istočnoj Slavoniji s kojim je imao "odnose saradnje" kao i da je, u Hadžićevoj kući održan sastanak na kojem je planirano "oslobađanje" Bršadina. Svedok je rekao da je Hadžića prvi put video kad se "rukovao sa pojedinim osobama koje su pristizale" na sastanak kojem svedok nije prisustvovao. "Čuo" je od starešina da je među "zvanicama" bio i komandant Teritorijalne odbrane u Istočnoj Slavoniji, Radovan Stojičić Badža.

Pored Hadžića, svedok je bio u prilici da vidi i Franka Simatovića u kasarni u Bubanj Potoku, kraj Beograda, iz koje su pripadnici MUP Srbije, JNA i dobrovoljci upućivani na ratište. Takođe je, kaže, viđao i Željka Ražnatovića Arkana sa Radovanom Stojičićem Badžom, na sastancima u Erdutu. Tužilac je emitovao snimak na kojem je svedok identifikovao Hadžića i Arkana kako stoje rame uz rame na sahrani komandanta novosadskog korpusa bivše JNA.

Goran Hadžić se tereti za zločine koje su Šešeljevci, Arkanovci, teritorijalci i drugi pripadnici srpskih snaga počinili na prostoru Istočne Slavonije od juna 1991. do kraja 1993. godine.

Branilac je imao brojne primedbe na usvajanje izjave svedoka čija je dokazna vrednost - po oceni sudskih veća iz prethodnih predmeta na kojima je svedočio – neznatna ili nikakva. Branilac je takođe sugerisao da je svedok često menjao iskaz i da se pozivao na beleške koje su "uništene" pa je nemoguće proveriti njegove tvrdnje. Unakrsno ispitivanje se nastavlja sutra ili u sredu, nakon što se završe dva svedočenja putem video konferencijske veze.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 590

(NE)DIPLOMATSKA ODBRANA: Ambasador poriče zločine i negira žrtve
(NE)POTREBAN SPISAK: Zašto su popisivani zarobljenici u Novoj Kasabi
DOKTOR KOD DOKTORA: Svedočenje kao terapija
TALENTI I OBOŽAVAOCI:Karadžićeva francuska veza