HomePARAVOJSKA POD KONTROLOM JNA
Odbrana Gorana Hadžića nastoji da dokaže da su paravojne formacije u Vukovaru bile "pod kontrolom i zaštitom" JNA, što je potvrdila i svedokinja Vesna Bosanac

Vesna Bosanac, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću Vesna Bosanac, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću

U unakrsnom ispitivanju upravnice vukovarske bolnice Vesne Bosanac, branilac Gorana Hadžića je ukazivao na prisustvo rezervista i paravojnih formacija u Vukovaru. Pripadnici tih snaga - u optužnici protiv Gorana Hadžića označeni kao direktni počinioci ubistva oko 200 ljudi na poljoprivrednom dobru Ovčara 20. novembra 1991. - bili su pod vojnom a ne civilnom kontrolom, tvrdi odbrana.

Vesna Bosanac je potvrdila da je paravojnike u više navrata videla zajedno sa JNA čije su oficire slušali i prema njima "iskazivali poštovanje". Kao primer, doktorka Bosanac je opisala susret sa "bradatim paravojnikom" koji je prema njoj i njenim kolegama pokazivao "bes i odvratnost" ali "nije primenio silu" zato što se svedokinja nalazila u vozilu JNA, na putu za štab Operativne grupe JUG u Negoslavcima. Svedokinja je 19. novembra 1991. sa komandantom Mrkšićem trebalo da dogovori evakuaciju bolnice. Ranjenici i bolesnici su, međutim, narednog dana, umesto na slobodnu teritoriju, odvedeni u kasarnu JNA a potom na poljoprivredno dobro Ovčara gde su pogubljeni.

Nastojeći da diskredituje svedokinju, branilac je ukazao na njeno članstvo u Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ), stranci koja je koristila "zapaljivu i provokativnu retoriku protiv srpske manjine". Takođe je naveo da su sprski objekti u Vukovaru bili na meti bombaških napada. Doktorka Bosanac je odgovorila da joj je poznatija bila retorika Srpske demokratske stranke (SDS) koja ju je "uznemiravala". Rekla je da je čula da su neki restorani u Vukovaru izgoreli ali nije znala šta je tome bio uzrok. Naglasila je, takođe, da se ugostiteljski objekti nisu delili na srpske i hrvatske.

Branilac je takođe ukazivao da su o doktorki Bosanac kružile priče da je tokom rata nejednako lečile pacijente. Kada je to čuo u jednoj televizijskoj emisiji u kojoj je učestvovao, Goran Hadžić je navodno stao u njenu odbranu. Doktorka Bosanac je rekla da nije sa tim upoznata. Dodala je da je Hadžića sretala pre rata kada je lečila njegovu decu.

Nakon Vesne Bosanac, na klupu za svedoke je izvedena službenica hrvatske Uprave za zatočene i nestale Višnja Bilić koja je učestvovala u ekshumacijama masovnih grobnica na području Istočne Slavonije, uključujući Ovčaru i Daljski Atar. Njeno ispitivanje će biti nastavljeno sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 581

NAKNADNA PAMET: Kako je Dodik promenio mišljenje o Karadžiću
NAJVEĆA ISTRAGA XX VIJEKA: Počela "srebrenička faza" suđenja Ratku Mladiću
FRIZIRANJE ISTINE: Sabrana djela bez Karadžićevih "najvećih sramota"