HomeSTATISTIKA ZLOČINA
Ekspert tužilaštva Višnja Bilić predočila podatke o nestalima kao i ekshumiranim i identifikovanim žrtvama zločina u Istočnoj Slavoniji za koje se Hadžić tereti. Počeo iskaz doktora Hišama Male koji je u novembru 1991. zatočen u logoru Stajićevo u Srbiji

Višnja Bilić, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću Višnja Bilić, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću

U ekspertskom izveštaju koji je pripremila na zahtev tužilaštva u predmetu Gorana Hadžića, psiholog Višnja Bilić je iznela niz podataka o nestalim, ekshumiranim, identifikovanim i zatočenim osobama o kojima se vodi evidencija u nadležnoj Upravi pri hrvatskom Ministarstvu branitelja.

Prema podacima Uprave 984 osobe, uglavnom hrvatske nacionalnosti, se i dalje vode kao nestali a većini se gubi trag krajem 1991. ili početkom 1992. godine. U podacima Uprave za zatočene i nestale se takođe navodi da je iz različitih grobnica ekshumirano 3.832 tela, 3.275 osoba je identifikovano a među njima 2.016 osoba su bili civili. Tela su, između ostalog, ekshumirana iz masovnih grobnica na Ovčari, Ćelijama, Dalju, iz bunara u Daljskom Ataru, kao i sa Novog groblja u Vukovaru koje je bilo sekundarna grobnica za žrtve ubijene u skladištu Velepromet, sa Trpinjske ceste i drugih lokacija u okolini Vukovara. Svedokinja je takođe govorila o žrtvama iz Borovo sela koje su sahranjene u Novom Sadu, u Srbiji, nakon što su njihova tela pronađena kako plutaju Dunavom.

Deo analize odnosi se na hrvatske državljane zatočene u logorima i zatvorima na području bivše SR Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i na "okupiranim" delovima Hrvatske. Prema predočenim podacima, od 7.666 zatočenih, za 1.865 se pouzdano zna da su bili civili dok je za više od 3.600 osoba status nepoznat.

Branilac je u unakrsnom ispitivanju nastojao da dovede u pitanje autentičnost upitnika o nestalima koje je svedokinja sastavila pa je tako sugerisao da se jedna osoba vodi kao nestala od 1991. godine iako postoje podaci da je 1993. lečena u bolnici u Osijeku. Po oceni svedokinje, reč je "o zabuni" člana porodice koji je davao podatke. U drugom slučaju, žrtva je identifikovana tek 15 godina nakon ekshumacije. Bilić je objasnila da su posmrtni ostaci "obrađeni" odmah ali pošto ta osoba nije imala bioloških naslednika, uzorci su upoređeni sa članovima bliže porodice tek kad su oni locirani, 15 godina kasnije. U trećem slučaju, osoba je viđena nakon datuma od kog se vodi kao nestala. Svedokinja je rekla da se "u većini slučajeva" pokazalo da su "informacije o naknadnom viđenju netačne".

Nakon Višnje Bilić, počelo je svedočenje doktora Hišama Male/Hicham Malla koji je 19. novembra 1991. godine izveden iz skloništa u kombinatu Borovo i odveden u zatočenički objekat na poljoprivrednom dobru Stajićevo u Srbiji. Nakon završenih studija medicine u Zagrebu, doktor Mala se nije vratio u Siriju već se oženio i ostao je u Hrvatskoj. Suprugu je izgubio u eksploziji granate 8. novembra 1991. godine kada su pokušali da pomognu ranjenicima ispred skloništa u kombinatu Borovo. Svedok je tom prilikom zadobio teške povrede celog tela koje se našlo na udaru 43 gelera. Njegovo svedočenje se nastavlja sutra.Fotografije
Višnja Bilić, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću
Hicham Malla, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 581

NAKNADNA PAMET: Kako je Dodik promenio mišljenje o Karadžiću
NAJVEĆA ISTRAGA XX VIJEKA: Počela "srebrenička faza" suđenja Ratku Mladiću
FRIZIRANJE ISTINE: Sabrana djela bez Karadžićevih "najvećih sramota"