HomeSVAKA DRUGA ŽRTVA NA OVČARI BILA JE PACIJENT VUKOVARSKE BOLNICE
U šestom i po svemu sudeći poslednjem svedočenju pred Tribunalom, doktorka Vesna Bosanac potvrdila da su od 193 osobe čija su tela identifikovana nakon ekshumacije iz masovne grobnice na Ovčari, 93 žrtve bili pacijenti bolnice. Među ubijenima je bilo civila, vojnika i bolničkog osoblja, tvrdi svedokinja

Vesna Bosanac, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću Vesna Bosanac, svjedok na suđenju Goranu Hadžiću

Evakuacija ranjenika i bolesnika bila je tema razgovora koje je nekadašnja i sadašnja upravnica vukovarske bolnice Vesna Bosanac vodila 19. novembra 1991. godine sa zapovednikom operativne grupe Jug bivše JNA, Miletom Mrkšićem, u Negoslavcima. Evakuacija je trebalo da bude sprovedena u skladu sa sporazumom koji su predstavnici srpske i hrvatske strane potpisali u Zagrebu dan ranije o čemu Mrkšić, po mišljenju doktorke Bosanac, nije znao ništa.

Na suđenju Goranu Hadžiću, bivšem predsedniku Vlade SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem, svedokinja je rekla da je generala Mrkšića obavestila da je bolnica puna ranjenih civila i vojnika, da nema struje, da su svi "gladni, žedni i bez lekova" i da se evakuacija mora što pre sprovesti. Dogovoreno je da će narednog dana, 20. novembra, ranjenici i bolesnici biti prebačeni na teritoriju pod kontrolom hrvatskih snaga. Prema optužnici protiv Hadžića, umesto u Hrvatsku ili Srbiju, više od 200 ljudi je tog dana prebačeno na poljoprivredno dobro Ovčara gde su pogubljeni po kratkom postupku a njihova tela su zakopana u masovnu grobnicu na obližnjem stratištu Grabovo.

Na video snimcima koje je tužilac emitovao u sudnici, svedokinja je prepoznala nekoliko osoba koje se ili vode kao nestali ili su ubijeni na Ovčari. Od 193 identifikovane osobe čija su tela ekshumirana iz masovne grobnice, njih 93 su bili pacijenti bolnice a ostale žrtve su bili vojnici, civili i zaposleni u bolnici, rekla je doktorka Bosanac.

Svedokinja je opisala povrede nekoliko žrtava čija se imena navode na spisku pacijenata vukovarske bolnice identifikovanih nakon ekshumacije iz masovne grobnice. Taj spisak je, rekla je, sastavila na osnovu medicinske dokumentacije o svakom pacijentu koje je redovno slala Ministarstvu zdravlja do 6. novembra 1991. godine kao i na osnovu podataka koje je dobila od Udruženja majki koje traže svoje bližnje te sa popisa logoraša.

Dok su ranjenici i bolesnici vukovarske bolnice čekali na navodnu evakuaciju, doktorka Bosanac je odvedena u pritvor u kasarni JNA a narednog dana 21. novembra 1991. je prebačena u zatvor u Sremskoj Mitrovici. Tamo je ostala oko tri nedelje kada je prebačena u istražni zatvor u Beogradu pod optužbama za verbalni delikt koji je navodno počinila zato što je svakodnevno slala apele u kojima je JNA optuživala da je "agresorska i zločinačka vojska". Razmenjena je 10. decembra 1991. godine.

Na kraju današnje sednice, doktorka Bosanac je počela da odgovara na pitanja Hadžićevog branioca Kristofera Gosnela/Christopher Gosnell. Unakrsno ispitivanje nastaviće se sutra ujutro.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 581

NAKNADNA PAMET: Kako je Dodik promenio mišljenje o Karadžiću
NAJVEĆA ISTRAGA XX VIJEKA: Počela "srebrenička faza" suđenja Ratku Mladiću
FRIZIRANJE ISTINE: Sabrana djela bez Karadžićevih "najvećih sramota"